Domatesi kurutarak saklıyabilirsiniz. Bunun için domatesler 3 veya 4 dilime ayırılıp, çekirdekleri temizlenir. Yerden en az 40 cm yüksekte olacak şekilde bir platformda veya ipe dizilerek güneş altında kurutulur. İpte kurutursanız aflatoksin olmaz.
Dondururak saklamada ise bir kullanımlık porsiyonlar halinde hazırlanır. Yemeklik olarak, rendelenmiş olarak veya ikiye üçe bölünmüş olarak dondurabilirsiniz. Çözülmesini beklemeden pişirmelisiniz. Mangal yaktığınızda da donuk halde kullanabilrsiniz.
Tabi salça, konserve gibi alternatiflerde var. Ben dondurarak saklıyorum.
Buğday, mısır gibi hububatları ambar adı verilen yapı veya yapı bölümlerinde saklarız. Bunların serin, rutubet oranı düşük, ışık almaması tercih edilir. Dökme olarak saklıyabileceğiniz gibi çuvallanmış olarak da saklıyabilirsiniz. Ürünün iyice kurumuş olması gerekir.
Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta farelerdir. Çuvalların arasına kaba tuz serpebilirsiniz.
Patates konusunda bilgim yok.
|