Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Giriş
Bektaşi üzümü çalı, bitki 1 ila 1.6 metre (3 ila 5 feet) yükseklik ve genişlik veren dikenli, kemerli dalları vardır.
Çiçek tomurcukları, bir yaşında tahtada ve eski ahşabın kısa mahmuzlarında yanal olarak doğar.
Her tomurcuk çeşidine bağlı olarak bir ila dört çiçek verir.
Çiçekler kendiliğinden doğurur ve rüzgar ve böceklerle tozlaşır, ancak genellikle bal arıları değildir.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Site ve Toprak
Sabah güneşi, öğleden sonra yarı gölge ve yüzer hava sirkülasyonu gibi bektaşi üzümü.
Tam güneş ışığında en verimlidirler, ancak yapraklar Akdeniz koşullarında kolayca yanar.
Meyve ağaçlarının yüksek gölgesinde veya binaların kuzey tarafında yetiştirilebilirler.
Amerikan bektaşi üzümü çok daha fazla güneşe dayanıklıdır. Toprak veya hava sıcaklığı 30 ° C'yi (85 ° F) aştığında bitkiler hızla çöker.
İyi hava hareketi hastalık problemlerini azaltmaya yardımcı olur.
Bektaşi üzümü bitkileri, toprak asiditesi konusunda diğer küçük meyvelerin çoğundan daha az hassastır ve sulananlar dışında çok çeşitli toprakları tolere eder.
Yazların sıcak olduğu yerlerde, çalılar daha iyi büyür ve daha ağır topraklarda daha fazla nem tutar ve daha serin kalır.
Bazı organik malzemelerin kalın bir malç da toprağı serin tutmaya yardımcı olur.
Kumlu topraklar bektaşi üzümü için daha az uygundur, çünkü çok hızlı kururlar.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Toprak Hazırlığı
Toprağı ekimden önce hazırlayın, bektaşi üzümü çalıları 20 yıla kadar üretken olacaktır, bu nedenle bu aşamada biraz çaba gösterilmesi iyi drene edilmiş, orta tip toprak gereksinimlerini karşılayacaktır.
Yaklaşık 1m (3 ft) yuvarlak bir delik kazın, mümkün olduğunca fazla organik madde ekleyin.
Toprağa Ekim ayına kadar yerleşmesi için zaman vermek üzere Ağustos ayında kazma yapın.
Birden fazla burcun dikildiği yerlerde, burçlar arasında 1,6 m (5 ft) mesafe bırakın.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Dikim
Ekim için en uygun zaman Ekim; toprak hala sıcaktır ve bu, bitkinin geri kalanı yeni bahar büyümesine başlamadan önce köklerin hızla kurulmasını sağlar.
Toprak donmuş veya su kütlesi tutulmadığı sürece Şubat ayına kadar olan herhangi bir zaman tatmin edicidir.
Ekim ayında ekim zamanında, daha önce kazılmış alanın ortasında 60 cm (2ft) bir delik kazın.
Bastonları daha önce büyüdüklerinden biraz daha derine ekin (sapta toprak işareti arayın).
Çalıları deliğe yerleştirin, kökleri eşit bir şekilde yayın ve toprağı yerine koyun.
Hava kuru ise çalıyı birkaç hafta düzenli olarak suladığınızdan emin olun.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Budama
Bir bektaşi üzümü çalı budama olmadan karışık ve sağlıksız olur.
Kış budaması, dengeli bir dal yapısı oluşturmaya yardımcı olur ve toplamayı kolaylaştırmak için burcun merkezini açık tutar.
Hava dolaşımı teşvik edilirse küf hastalığı da azalır.
Dikenler hasadı sıkıcı hale getirir, bu nedenle çalıları açmak ve toplamayı kolaylaştırmak için budama yapılır.
Kuşlar tarafından rahatsız edildiyse, budama tomurcukları Nisan ayında büyümeye başlayana kadar erteleyin.
Kalın büyüme kuşları uzak tutmaya yardımcı olur ve yaşayan bir tomurcuğa budama yaptığınızdan emin olabilirsiniz.
Meyveler eski ahşapta ve geçen yılın büyümesinin tabanı etrafında oluşur, bu nedenle önceki yılın büyümesini iki tomurcuk haline getirin.
Zayıf veya ölü dalları keserek burcun merkezini çoğu büyümeden uzak tutun.
Çalıların dışında, genç büyüme el değmeden bırakılmalı, daha eski ve daha uzun yan sürgünler tabanlarının 2 cm (1 inç) içinde kesilmelidir.
Amaç, çalı merkeziyle büyümeden makul derecede temiz bir şarap kadehi şekli elde etmektir.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Bakim ve Yetiştirme
Bektaşi üzümü çalılarının, özellikle meyve oluştuğunda toprağın nemli kalması gerekir.
Haziran-Ağustos aylarında kuru dönemlerde, toprağı nemli tutmak için sulayın.
Her baharda ana gövdenin etrafına malç olarak (ancak dokunmadan) bir organik madde tabakası koyun.
Bektaşi üzümü potasyum için yüksek bir gereksinime ve azot ihtiyacına sahiptir, ancak aşırı miktarda azot hastalığı, özellikle küfü arttırır.
Bir avuç Amonyak Sülfat, büyüme ve yabancı ot toleransı arasında iyi bir denge kurar.
Potasyum eksikliğinin belirtisi yaprak kenarlarının yanmasıdır.
Potasyum bakımından zengin bir gübrenin yıllık pansumanı ile eksiklik önlenebilir.
Bektaşi üzümü bitkileri de magnezyum için oldukça yüksek bir gereksinime sahiptir, bu nedenle toprak çok asidikse ve kirece ihtiyaç duyarsa, magnezyumun yanı sıra kalsiyum sağlayan dolomitik kireç taşı kullanın.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Zararlılar ve Hastalıklar
Baharın sonlarından itibaren bektaşi üzümü testere sineğine dikkat edin.
Tırtıl hasarı ve elle kontrol için yaprakları düzenli olarak kontrol edin.
Bu zor oluyorsa, çalılara düzenli olarak bir böcek ilacı püskürtün.
Her zaman küflere dayanıklı çeşitleri yetiştirmeye çalışın.
Bektaşi üzümü bir meyve kafesinde büyütmüyorsanız, kuşları uzak tutmak için çalıları Haziran ve Temmuz aylarında ağlarla örtün.
Karatavukların altına girmesini önlemek için tabanda ağırlıklandırıldığından emin olun.
Aç bullfinches kışın bektaşi üzümü tomurcukları ile beslenir, bu yüzden onları körfezde tutmak için ağ kullanın.
1905'te tüm Avrupa bektaşi üzümü mahsulü, yanlışlıkla Amerika'dan getirilen bir küf hastalığı tarafından yok edildi.
Bitki, küf dirençli Amerikan bektaşi üzümünden geçerek yeniden üretildi.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Hasat
Bir bektaşi üzümü çalıdan elde edilen ortalama verim sekiz ila on kilo arasındadır.
Tartı,
vb. Gibi mutfak amaçlı kullanılan bektaşi üzümü genellikle olgunlaşmamış olarak alınır.
Bununla birlikte, tatlı amaçlar için, meyve tamamen olgun olmalıdır.
Ellerinizi ve kollarınızı keskin dikenlerden korumak için meyveleri toplarken eldiven ve uzun kollu giyin.
Bektaşi üzümü çalılarının çoğu, hem yemek pişirmek hem de yemek bektaşi üretmektedir - yemek pişirmek için olanlar, yemek için olanlardan daha erken hasat edilir.
En iyi meyveleri teşvik etmek için, bezelye büyüklüğünde olduklarında Mayıs ortasında meyvenin yaklaşık% 10'unu seçin, bunlar yemek pişirmek için kullanılabilir. Bu aynı zamanda kalan meyvelerin büyümesini teşvik edecektir.
Bektaşi üzümü Temmuz ayında hasat için hazır göründüğünde, ilk önce çalıların altında ve ortasında gölgeli olan meyveleri toplayın - bunlar gelişmeyi ilk durduracaktır.
Bir hafta kadar sonra çalının dış kenarlarındaki meyveleri toplayın.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Mutfak Notları
Bektaşi üzümü, tam boyda toplanan az sayıda meyveden biridir, ancak olgunlaşmamış, hangi aşamada reçel, turta ve birçok çeşide pişirmek için kullanılır, taze olarak mükemmel yenir.
Bektaşi üzümü tadı daha çok üzüm gibi kabul edilir.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Depolama ve Koruma
Sıkı pişirme bektaşi buzdolabında bir veya iki hafta buzdolabında saklanır ve yıkanmaz.
Yumuşak tatlı bektaşi üzümü daha az dayanıklıdır: buzdolabında saklayın ve iki veya üç gün içinde yiyin.
Kaz meyveleri nasıl yetiştirilir - Yayılım
Bektaşi üzümü kesimlerden yayılma kolaylığı, çeşide bağlıdır.
Genel olarak, Amerikan çeşitlerinin köklenmesi Avrupa çeşitlerinden daha kolaydır.
Parke Çelikleri
Tüm yapraklar düşmeden önce bile sonbaharın başında sert ağaç kesimi yapın.
Birkaç yaprağın varlığı aslında köklenmeyi arttırır.
Kesimleri bir ayak uzunluğunda yapın, ancak uç büyümesini içermeyin, tabanı hormon tozuna daldırın ve sıradan toprakta tencereye koyun.
İlk yıl için kısmen gölgede tutun.
Katman
Uç katmanı, yayılmanın daha ileri bir yöntemidir, ancak tek bir çalı, kesimlerden çok daha az katman sağlar.
Standartlar veya kordonlar olarak eğitim için tasarlandıysa, tüm tomurcukları toprak hattının altında keserek soyun.
Tohum
Tohumlar üç ila dört ay boyunca donmanın hemen üstünde nemli tabakalaşma gerektirir.
Bitkiler tohumdan 5 yıl ve kesimlerden 2 yıl sonra başlar.
https://sites.google.com/site/knowyo...w-gooseberries