View Single Post
Eski 12-07-2020, 09:18   #67
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,816
Almanya'da doktorun bizim Türk gurbetçiye söylediği kafama takılmıştı. Küçük bir araştırma yapınca bektaşi üzümünün oldukça fazla faydasının bulunduğu ile ilgili bir site gördüm. Aile doktoru bektaşi üzümünü doktorların almasının sebebini beyne etki eden nadir meyvelerden olarak tanımlamış. Linkini aşağıya atıyorum.

https://www.healthline.com/nutrition...rries#section3

5. Beyninizi koruyabilir
Bazı dejeneratif beyin hastalıkları, hücrelerde aşırı miktarda demir ile bağlantılıdır.

Çok yüksek demir seviyeleri hücrelere zarar veren moleküller olan serbest radikallerin oluşumunu teşvik edebilir. Beyin hücreleriniz demir açısından özellikle zengindir, bu da onları hasara karşı daha savunmasız hale getirir (33Güvenilir Kaynak).

Bektaşi üzümü, 100 mg meyvede 11-14 mg sitrik asit sağlayan doğal bir organik asit kaynağıdır. Sitrik asit, hücrelerde demir birikmesini engeller ve düzenli olarak tüketildiklerinde Alzheimer ve inme gibi hastalık riskini azalttığı bulunmuştur ( 1 ,33Güvenilir Kaynak).

Bektaşi üzümündeki antioksidanların ve bitki besleyicilerinin ayrıca beynin yaşa bağlı hastalıklarına fayda sağladığına ve inme riskinizi azalttığına inanılmaktadır . Yine de daha fazla araştırmaya ihtiyaç var (37Güvenilir Kaynak, 38Güvenilir Kaynak, 39Güvenilir Kaynak, 40Güvenilir Kaynak).

ÖZET
Bektaşi üzümü, Alzheimer ve inme gibi yaşa bağlı beyin hastalıkları riskinde azalma ile bağlantılı olan sitrik asit, fenoller ve antioksidanlar açısından zengindir.

6. Antikanser etkileri olabilir
Meyveler, bitkisel besinler ve antioksidanlar açısından zengin diyetler, bazı kanser türlerinin riskinde azalma ile bağlantılıdır (41Güvenilir Kaynak, 42Güvenilir Kaynak, 43Güvenilir Kaynak, 44Güvenilir Kaynak).

Bektaşi üzümünde bilinen antikanser maddelerin bazıları folat, fenolik bileşikler ve C ve E vitaminleridir (4Güvenilir Kaynak).

Bu besin maddelerinin oksidatif stres ve iltihaptan kaynaklanan hasarı azalttığı, bunlarla mücadele ettiği ve onardığı düşünülmektedir , bu da kanserin gelişmesine yol açabilir ( 25 ).

Örneğin, test tüpü ve hayvan çalışmaları, antosiyaninlerin kanser hücrelerinin büyümesini inhibe ettiğini ve kolon, pankreas ve meme de dahil olmak üzere belirli kanser riskinizi azaltabileceğini göstermektedir.45Güvenilir Kaynak, 46Güvenilir Kaynak).

Bununla birlikte, bektaşi üzümü kanser üzerindeki etkilerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET
Bektaşi üzümü, belirli kanser türleri ile mücadele edebilecek ve riskinizi azaltabilecek antioksidanlar ve antosiyaninler gibi polifenoller açısından zengindir.
7. Kalbiniz için iyi
Meyveler gibi meyveler açısından zengin bir diyet yemek, daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilidir (47Güvenilir Kaynak).

Bektaşi üzümü, kalp sağlığını destekleyen birçok besin içerir , antioksidanlar ve potasyum dahil olmak üzere .

Antioksidanlar kanınızdaki LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonunu önleyerek kalp sağlığını iyileştirir, bu da kalp hastalığı riskinizi artırır (48Güvenilir Kaynak).

Ek olarak, flavonoller ve antosiyaninler gibi bitkisel besinler kan basıncını düşürmeye ve kan damarı fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olur, bu da kalp hastalığı riskinizi azaltabilir (20Güvenilir Kaynak, 49Güvenilir Kaynak, 50Güvenilir Kaynak).

Son olarak, iyi kan damarı sağlığı için potasyum gereklidir . Düzenli bir kalp atışı ve kan basıncının korunmasına yardımcı olur ve azalmış kalp hastalığı ve inme riski ile ilişkilidir (51Güvenilir Kaynak).

ÖZET
Bektaşi üzümü, kalbinizin düzgün çalışmasına yardımcı olan ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilen kalp sağlığı için kullanılan antioksidanlar, polifenoller ve potasyum içerir.
8. diyet eklemek kolay
Maksimum sağlık yararları için, bektaşi çiğ tadını çıkarmak en iyisidir.

Lezzetleri oldukça ekşiden nispeten tatlıya, biraz az olgunlaşmış üzümlere kadar değişir . Meyve riper, tatlı olur.

Bazı bektaşi üzümü çok tart, bu yüzden onları taze yemek istiyorsanız Whinham's Industry, Captivator veya Martlet gibi daha tatlı çeşitleri arayın.

Meyveleri yemeden önce yıkamalı ve hazırlamalısınız. Çoğu insan biraz odunsu tadabileceğinden, meyvenin en altını kesip üzerini toplamayı tercih eder.

Hazırlandıktan sonra, bektaşi üzümü kendi başına sağlıklı bir atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz. Alternatif olarak, onları bir meyve salatası ekleyin, tahıl veya yoğurt üzerinde bir tepesi olarak kullanın veya taze bir yaz salatası ile karıştırın.

Bektaşi üzümü, turta, turta, Hint turşusu, komposto, reçel ve samimi gibi pişmiş ve pişmiş yemeklerde de kullanılır. Bununla birlikte, bu yemeklerin genellikle şeker içerdiğini ve yemek pişirmenin birçok antioksidanı ve faydalı bitki besleyicilerini yok ettiğini unutmayın .

ÖZET
Bektaşi üzümü en iyi şekilde taze olarak tüketilir ve kendi başlarına yenebilir veya tahıl, yoğurt, salata veya diğer çeşitli yemeklere eklenebilir. Pişmiş bektaşi üzümü, bazı besin maddeleri yok edileceğinden aynı sağlık yararlarına sahip olmayabilir.
Alt çizgi
Bektaşi üzümü, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin besleyici, düşük kalorili meyvelerdir.

Bektaşi üzümü araştırmaları özellikle sınırlı olmakla birlikte, bu meyvelerdeki besinlerin çoğu önemli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.

Bunlar düşük kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı seviyelerinin yanı sıra kanser, diyabet, kalp hastalığı ve beynin yaşa bağlı hastalıkları riskini azaltır.

Bektaşi üzümü, diyetinize atıştırmalık veya yemeklere lezzetli bir katkı olarak dahil etmek için harika, sağlıklı bir meyvedir.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön