Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akaco
Merhabalar,
Çim ve çim sorunları konularını inceledim ancak bir çoğunda fotoğraf olmadığından bu soruna çözüm bulamadım.
Açıkçası çim bakımı zor olduğu için yanlış bir şey yapıp elimdeki çimden de olmak istemiyorum.
2019 sonunda yaklaşık 80m2 bahçeme rulo çim yaptım , rulo çimi kendim serdim.
Çimin altına yavaş yarayışlı gübre kullandım.
Çimleri her gün sabah (8-9 civarı) ve akşam (6-7 civarı) otomatik sulama ile 10-15 dakika suluyorum.
Ancak fotoğraflarda görüldüğü gibi bahçenin sol kısmında sararma , bazı yerlerde kelleşme ve rulo çimlerin aralarında açılmalar başladı.
Yaklaşık 1,5 ay önce bu sararmaların önüne geçmek için tüm bahçeye %46 lık Azot gübre uygulaması yaptım ve bolca suladım.
Sararmalar azalmıştı ancak sıcak hava ile yeniden arttı.
Bu sararmalar ve kelleşmelerin nedeni nedir ?
Kelleşen yerlere çim tohumu atıp üzerine kapak toprağı ile yeniden dikim yapsam sorun olur mu ?
Genel bakım için önerileriniz nelerdir ?
Şimdiden teşekkürler.
|
Merhaba, otomatik sulamanız varsa öncelikle akşam saatleri sulamayı tamamen kesin sabah 6 gibi mümkünse tabi daha erkende olabilir 5'de Suyun ne kadar harcandığı da bilmek gerek ama 4 bölgeyi 15'er dakika sulayarak ben 3 ton su harcıyorum. en sıcak aylarda zaman 15-20 dakika bir fıskiye ile atmak yeterlidir.
Zemine elinizi yaklaştırın sıcaklık geliyor mu, çimi asılın kökünden mi geliyor yoksa kopuyor mu
Şahsen 3 yıldır nisan ayından eylüle kadar bahçeyi 15 günde bir dezenfekten sonra ki günde 200g Azoxystrobin + 125g Difenoconazole ilaç atarım.
Bu benim şahsi programım tabi ki çünkü hastalık geldiği zaman kurtulması çok zor gelmeden önlem almak en güzeli. Rulo çimlerle ilgili çok bilgim yok lakin gördüğüm kadarı ile kök çürümesi var zaten.
Çiminde gübreye ihtiyacı var, toprağınızın analizi olmadan bir şey söylemek zor ama sadece azot ve su vererek güzel bir çim yetiştirmek mümkün değil.
sağlıklı ve güzel bir çim için ciddi gübreleme ve ilaçlama gerek. Ekipman gerekli. Herkes çim yetiştire bilir ama üzerinde yürümeye doyum olmaz çimi herkes yetiştiremez. Size şöyle izah edeyim 500 m2 den daha az bir çim alan için yıllık 3 bin tl civarı gübre ilaç ekipman masrafı oluyor. Ciddi de bir su masrafı tabi.
Gönlünüzce olsun
https://i.hizliresim.com/AKpRSV.jpg