SEPTORIA YAPRAK LEKESİ(Septoria Leaf Spot) TANISI
Yapraklardaki belirtiler üzerinden bu tanıyı koydum. Sizce doğru mu?
Erken yanıklık (Early Blight), Septoria Yaprak Lekesi, Bateriyel Leke(Bacterial Spot) ve Bakteriyel Benek (Bacterial Speck) hastalıklarını ayırmak başlangıçta biraz zor oldu.
Resimlerde hastalığın evreleri görülüyor.
Çok miktarda ortası beyaz-krem arası renkte olan (ten rengi de denebilir) kahverengi noktalarla başlayıp, bu noktalar genişleyip, etraflarındaki yaprağın yeşil rengini önce açık yeşile döndürüyor ve ilerleyerek yaprağı tamamen kurutuyor.
İnternet üzerinden ve sitedeki resimlerden diğer hastalıklarla karşılaştırdım.
Diğer hastalıktan ayırmamı sağlayan belirtiler:
- Erken yanıklıkta az sayıda nokta var, ortası beyaz değil, halka halka büyüyor.
- Bakteriyel leke hastalığında lekeler yuvarlak değil, ortası beyaz değil, meyvelerde de görülüyor.
- Bakteriyel benekde yine çok sayıda küçük kahverengi nokta var ama ortaları beyaz değil ve noktaların etrafında yeşil hare var. Septoria'da noktaların etrafındaki koyu yeşil rengin açık yeşile dönmesi daha farklı bir görüntüde. Yaprak üzerinde genel bir renk açılması görünüyor.
- Hastalık ilk aşamada meyveye zarar vermiyor.
Önlem-Tedavi
Önceki yıllarda 1-2 kere bakırlı ilaç (Mastercop-Labicuper) ve Bacillius Subtilis içeren ilaç kullanarak ve ağır hastalıklı bitkileri söküp atarak mücadele ediyordum.
Yaz sonu ben söküp atamadan bitkiler toprağa karışıyordu.
Bu sene 1 kere bakırlı ilaç uygulamıştım. Hastalığın ilerlemesi durmuş. Sonraki önlemler olarak Potasyum bikarbonat ve LAB uygulamaları deneyeceğim. Hastalıklı yaprakları kesip uzaklaştıracağım.
Yaz sonunda tüm bitkileri sökerek çöpe atacağım. Yakmak
vb yerine bunu yapmaktaki amacım, bitkilere uygulamış olduğum bakırı da bahçeden uzaklaştırmak.
Tedavi ve önleme konusunda önerisi olan üyeler olur mu?