fena mesele
Bahçeli ev yapacak veya orada oturacak olanlar dikkatli okumalı.
Zemin tuvaletinize koyacağınız alafranga klozet arkası boş olan, iç takımları ve bağlantı borularını oradan monte edilen türden kesin olmayacak yani klozet gidere oturunca fare gelecekse sadece suyun gittiği yoldan gelecek ki ona çare kapağı kapalı tutmak üzerine ağırlık koymak. Bir diğer şartta kanala yapılacak bağlantı öncesi pis su giderine çekvalf taktırmak bu aletin kapağı siz suyu yollayınca yolu açıyor sonra kendisi yolu kapatıyor dolayısıyla borudan yukarıya yabancı bir zararlı tırmanamıyor...
Şimdi hikayeye başlıyorum :
Tuvalet klozeti ünlü bir markanın. klozete bağlantılar duvar ile klozet arasından açık olan arka taraftan yapılıyor. İlk sene su damlama sebebiyle montajı yapan yetkili servis gelip arızayı giderdiydi bende seyretmiştim oradan biliyorum. İki hafta önce hafta sonu eve gittim klozeti çektiğimde su arkadan yere boşaldı ve yerdeki giderden aktı gitti bu ne böyle dedim tekrar dolunca çektim gene aynı şey, küçük bir kağıt attım çektim kağıt suyla beraber dışarı geldi... Adetimdir eve gidince şöyle bir göz atarım her tarafa tuvaletinde kapağını açar suyu kullanmadan da olsa çekerim (hala ne olduğunu çözmek için hayali gözüme getiriyorum ama netleştiremiyorum iki parmak eninde siyah bir plastik parçası ucuna benzer bir şey gördüm ama iyice incelemeyi akıl edemeden suyu çekmiş bulundum ki o parça dışarı gelmedi). Banyo, evde penceresi sabit tel olan tek yer o sebepten orası ve banyo kapısı hep açık kalır ev hava alsın diye. Henüz aklıma fare gelmesi söz konusu değil evde de o gözle bakmasamda garip bir durum yok. Kim derki kedi gibi fare dolaşmaya başlamış ben çıkınca evin içinde.
O hafta sonu evi her zamanki gibi kapattım klozet kapağını özellikle kontrol ederek kapattım hatta üzerine bir meşe odununu da oturttum ( tedirginlik başlamış...). Ancak banyo kapısını gene açık tuttum.
Ertesi hafta yani geçen hafta oluyor bu hafta sonuna göre, eve gitiğimde şömine önünde gazetelik olarak kullanılan güzel bir hasır sepette parçalanma olduğunu farkettim. Komşuya gittim anlattım geleyim bakayım dedi ne olduğunu tahmin edebilirim...Baktı yerlere fare pisliği yok bunu siyah tombul bir karafatma benzeri böcek yapmış olabilir dedi kırkıyor her yeri girerse eve diye de ilave etti. Akşam evi kapatırken çöp tenekesine koyduğumuz mavi naylon poşetin saçak saçak olduğunu görünce eyvah bu fare dedim. İş ciddileşti bir anda. Tuvalet patlak, evde emareler fazlalaştı ama henüz kesin bir şey bulamadım. Banyo kapısını kapattım klozet kapağına da gene ağırlık koydum ayrıca hiç kullanmadan depoda sakladığım fare kapanını ( balık sepeti türü olan tel kapan) içine ekmek koyarak salona şömine önüne bıraktım.
Dün sabah çok erken gittim merakla. Salonda hiç bir hareket yok kapan boş dokunulmamış. Banyoya yöneldim kapıyı biliyormuşcasına bir kaç santim açmam ile kapamam bir oldu yerler dişlenen kapının parçalarıyla kıymıklarla doluydu. Komşulara seslendim bu arada salonda aramalara başladım ki durum felaket. sedirin altına kestiği hasırları toplamış yanına halının saçaklarından ve çöp poşetten parçaladığı naylonlarla bir yuva hazırlamaya girişmiş. Birde dolaplara bakayım dedim boş bir göze ( çamaşır makinası yeri olarak yapıldı ama ıvır zıvır depoladığım yer oldu) bakınca yandım ben dedim. Orası tam bir çöplük olmuş çekmecelere girmiş kibrit kutularını parçalamış çöpleri oraya almış kendisine yuva hazırlamış...Pislikleri mercimek tanesinin yuvarlağı kadar kesin lağım faresi dendi. Tesisatçı çağırdım geldi baktığı tek şey klozetin arkasının boşluğu oldu abi boruyu parçalamış oradan girip çıkıyor yapılacak şey çekvalf koyacağız dedi gitti. Şimdi düşünüyorum çekvalf konacak yer rogardan sonraki boruya dedi ya sonra üst kısımdan bir yer bulursa ne olacak. Yapılacak şey klozeti arkası kapalı olanla değiştirmek klozet kapağını kapalı tutmak diye düşünüyorum.
Banyo kapısının altına ikişer santim aralıkla çivi çaktığım bir çıta çiviledim dişlemeye çalışamayacak böylece, ayrıca ön tarafa da bir tahta eşik ilave ettim. Banyo ile salonu kloraklı suyla iyice silerek temizledim ki salonda da saklananı varsa tekrar eve girilince anlayabileyim. Salona ve banyoya ayrıca yapışkan tuzak yaptım gene banyoya kapanı peynirli olarak bıraktım komşuma bir anahtar verdim ve kapadım evi geldim...
|