Kulağakaçan böceği, bilimsel adıyla "Forficula auricularia" yararlı bir böcektir. Hem etçil hem otçul olmasına rağmen, etrafta avladığı diğer parazitler yeterince bulunduğunda bu parazitleri yemeyi tercih eder, bitkilere zarar vermez. İsminde geçtiği gibi kulağa falan girmez

İnsana da bir zararı yoktur, zorlamadığınız sürece tüm yapacağı sizden kaçmak olacaktır. Ancak avlayacağı böcek, yaprak biti, tırtıl gibi bir zararlı bulamazsa o zaman bitkilere yönelir.
Ben bahçemdeki diğer zararlıları doğal yolla kontrol altında tutmak adına bu böcekleri korumaya çalışıyorum. Kimyasal ilaçlar kullanmayı sevmediğimden son derece faydalılar benim için. İki adet ıhlamur fidanımın tırtıllar tarafından yenip bitirilmesini bu böcekler önledi.
Gece aktiftir kendileri. Gündüz karanlık yerlerde, yaprak ve meyve aralarında, kuru dalların altında saklanır gece avlanmaya çıkarlar. Gece bir el feneriyle incelerseniz bitkilerinizin üzerindeki tırtıları, yaprak bitlerini ve diğer zararlı böcekleri yediklerini görebilirsiniz. Nemli yerleri sevdiklerini ben gözlemlemedim. Az sayıda bitkiniz varsa bu böcekten kurtulmak kolay. Bitkilerinizdeki kurumuş dalları, yaprakları, meyveleri güzelce temizleyin. Saklanabilecekleri bir yer bulamazlarsa bulundukları yeri terk ediyorlar. Yakaladıklarınızı öldürmeyin, doğaya salın. Kimyasal ürünler kullanmak istemeyen benim gibi kişiler için bu böcekler birer dost
Bitkilerinizi korumak için kimsayal yöntemler kullandığınızda bu böceğin peşinde olduğu parazitleri öldürürsünüz. Böcek av bulamayacağı için aç kalır ve bitkilerinize yönelir. Kendi dengelerini bulmalarına izin vermeniz size de en az iş çıkaracak yöntem olacaktır.