View Single Post
Eski 05-06-2020, 11:10   #2847
mburcuca
Yeni Üye

mburcuca's Avatar

Giriş Tarihi: 02-06-2020
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nk_tarim Mesajı Göster
Merhaba.

Genel olarak fazla bitki çeşidi çalışmak her bitkinin yapısına göre farklı altyapı ve tecrübe gerektirir. Kaldı ki topraksız sistemler kat be kat fazla altyapı gerektirir. Bu yüzden üzerine ayrıca indoor farming tekniklerini konteynerlarda farklı besleme istekleri olan bitkilerle çalışmak ayrıntılı bir mühendisliktir.

Bu yüzden indoor farming sistemlerde bazilik, maydonoz,dereotu vs gövdesi tüketilen ve iklim ve besin istekleri yaklaşık aynı olan ürünler çalışılır.

Tabii ki bu üretim yöntemlerinin ticari olarak sürdürülebilir olması için üretilen ürünlerin satış fiyatlarının da yükse olması gerekir. Ya londra gibi bir şehirde taze ürün talep edecek restoranlara, ya değeri yüksek olan bitkiler çalışmak gerekir ki konteyner sistemlerin ışıklandırma ve iklimlendirme maliyetleriyle Türkiye'de iç piyasaya mal verip de getirisi kabul edilebilir olacak ürün ne olur düşünmek gerekir.
Evet Türkiye'de maliyetler azımsanacak oranda değil. Ama Türkiye'de indoor farming şuan hiçbirşey ifade etmiyor aynı zamanda, vertical farming dendiğinde akla gelen genelde borularda yapılan üretim oluyor. Benimki gibi tam otomasyon olan sistemler daha yeni.

Üretilen ürün fiyatları aslında şuan Türkiye'de organik adı altında satılan ürünlerden çok farklı değil. Tek dezavantajı insanlar dikey ve topraksız deyince duraksıyorlar. Ama fiyat olarak kimselere çok garip gelmiyor.
Pandemi dolayısı ile restoran ve market zincirleri ile çalışılamayınca son kullanıcı ile direk sıcak satışta bulunmak zorunda kaldım. Bu süreçde gelen bazı bitkileri sisteme eklemek istiyorum aslında, gerçi doğal tohum ya da fide bulmak çok zor.
Ben şuan Fesleğen ve Nane yetiştiriyorum, aynı zamanda Fesleğen'den de Pesto sos üretimi yapıyorum. Fakat biberiye, kekik eklemek istiyorum. Kendim için de domates, özel tür biberlerden deneme yapmak istiyorum boş tepsilerde ama dediğim gibi güvenilir bir kaynak bulmak çok önemli benim için. Çünkü her tepsiye farklı EC değeri veremiyorum şuan, tek EC değeri ile bu aralıkta olan bitkileri denemeliyim.

mburcuca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön