View Single Post
Eski 30-05-2020, 19:57   #216
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yabanevim Mesajı Göster
Merhaba, tüm mesajları bir ümit okudum belki küllü sabun yapıp burada ayrıntılı ölçüler vererek tecrübelerini paylaşan olmuştur diye ama maalesef bulamadım, gözden kaçırmamışsam şayet. Kül veya kostik ikisi de baz, farkeden bir şey yok deniliyor ama eskiler küllü suyla elde çamaşır yıkar, hamurislerinde, ekmek yapımında maya niyetine kullanırlarmış. Yenmesini bırakın, elle, yüzle temasi bile çok tehlikeli olan kostik ile yapılan sabunla, küllü suyla yapılanın (Tabi yine ölçülerine uyularak) içeriğinin aynı olamayacağını düşünüyorum içten içe. Elimizde 5 lt yemeklik zeytinyağı var, tadı ağır olduğundan sabun yapmak istiyoruz ama nasıl, işte meselemiz bu!��
Kusura bakmayın, kül takıntısı ve kül ile sabun yapınca sanki doğal oluyormuş düşüncesi pek çok kişinin kafasında var. Mesajınızdan külün bir baz olduğunu kabul ettiğinizi anlıyorum, ki bu da önemli.

Sabunlaşma denilen işlem rastgele bir işlem değil. Ne kullanırsanız kullanın tamamen kimyasal bir reaksiyon. Her kimyasal reaksiyonda olduğu gibi, asitin ve bazın molekül sayıları vb. parametrelere göre sabunlaşma oluyor veya olmuyor.

Söz gelimi, sabun yaparken kullanılan yağın sabunlaşma katsayısının üstünde baz kullanılır ise, asit (yağ) ile reaksiyona girememiş serbest baz sabunun içinde kalır (ve kül de olsa NaOH da olsa zararlıdır). Tersi olursa, sabunun içinde sabunlaşmamış yağ kalır (ki %5 oranında yağ kalması tercih edilen bir durum).

Külde sorun şu ki, kaç gr külün suyu kaç gr baza karşılık gelir. Bunun bir hesabı yok. Her kül de aynı değil. Hatta her meşenin de külü aynı değil, bölgeye göre, kesildiği aya göre bile değişir.

Neticede kül ile yapılan sabun hesapsız bir sabundur ve ortaya çıkan sabunun nasıl bir sabun olacağı tesadüfidir. Sabunda serbest baz kalması oluşturduğu risk sebebiyle sakıncalıdır.

Bunun tek istisnası, pişirilerek sıcak yapılan ve serbest bazın yıkanarak ve ikincil kimyasal reaksiyonlarla nötralize eden, serbest baz kalmamasını garanti etmek gibi işlemleri de içeren prosesler. Bunlar da kolay işlemler değil.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön