View Single Post
Eski 30-05-2020, 11:38   #1428
latif37
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-02-2019
sebze bahçesi

Değerli forum üyeleri,
Sizlerden ilham alarak bahçemize yükseltilmiş sebze yatağı yapmaya karar verdim. Forumu baştan sona okudum, notlarımı aldım. Yığma tuğladan ortalama 130x300 cm. ebatlarında 40 cm derinliğinde 2 adet yatak oluşturdum. Yatakların altına mukavva yerleştirdim. Toprak karışımı olarak her bir yatağa ortalama olarak; vermikülit yarım çuval 25 lt. , Leonardit yarım çuval 12,5 kg. , 1 çuval perlit 40 lt. , umdemin zeolit 25 kg. , combi plus iz element toz şeklinde 1 kg. , toz tarım kükürdü göz kararı , 1 çuval yanmış koyun gübresi 17 kg. ve kalanını da cocopeat ile doldurdum tamamını karıştırdım. 1-2 gün suladıktan sonra beklemeden fidelerimizi ektik. Fakat şöyle bir durumla karşılaştım. Fideler bir gelişme kaydetmemeye veya çok yavaş gelişme göstermeye başladı (çevre bahçelerdeki toprağa dikilen fidelere göre). Yeterli süre beklemediğimiz için yatağın toprak özellikleri ve ph dengesinin oturmadığını düşünerek ph’ı ölçtüm ve 7 veya biraz üzerinde olduğunu gördüm. Toprak pH - Azot - Fosfor - Potasyum test kiti ile yaptığım ölçümde NPK oranları yeterli olarak gözüküyordu. Araştırmalarımın sonunda kullandığım toz kükürdün toprak ph’ını 1 ile 3 ay içinde eriyerek düşürdüğünü gördüm. Bunun üzerine sıvı kükürt aldım ve hem yapraktan hem de toprağa uyguladım. Fideler yine gelişmedi. Topraktaki gübre miktarının azlığından mı acaba gelişme yavaş diye düşünerek koyun gübresini su ile karıştırarak şerbet oluşturarak fidelere uyguladım. Gözle görülür bir fark oluştu ve gelişme hızlandı sonra yine durdu. Ayrıca hem EM Aktif hem de EM5 ve EMfpe haftalık olarak uyguladım. Domatesler de gelişme var. Biber, Salatalık ve patlıcanlardaki gelişme çok yavaş.
Benim sorularım şunlar. Yardımcı olursanız sevinirim.
1- Oluşturduğum toprak karışımı ve oranlar nasıl? Tecrübelerinize göre eksik varsa nasıl tamamlarım?
2- Gübre eksik ise bundan sonraki süreçte nasıl bir yol haritası izlemeliyim?

Fotoğraf ilk dikim sonrası

Eklenen Resimler

latif37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön