Süs eriğini çelik alarak üretmek isteyen arkadaşlara bir önerim var. Bence hiç çelikle, çubukla uğraşmayın derim. Ben bizim semtte bulunan parktaki süs eriklerini ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında izledim. En sağlıklı gelişmiş olan, meyve bakımından en verimli olanları gözüme kestirdim. Hiç acele etmeden sonbahar aylarında(Ekim, Kasım aylarında) gözüme kestirdiğim ağacın çevresini gezdiğimde kök sürgününden patlamış süs eriği sürgünleri görünüyor. Bu sürgünlerin yapraklarını dökmesini bir kaç hafta bekledim. Yaprakları dökülen sürgünleri keskin bir bıçak yardımıyla köküne fazla zarar vermeden, mümkün oldukça toprağıyla birlikte söktüm ve söktüğüm yerden kökün alıştığı topraktan bir poşet aldım. Daha sonra bahçemdeki uygun bir yerde saksı içerisine diktim. Sonbahar ayı olduğu için ara, ara yağış oluyor zaten, çok kurak geçen bir iklim yeriyse haftada bir kez sulamak yeterlidir. Kışın zaten sulama istemez. İlk bahar aylarında kendiliğinden ağaç yapraklanıp, yeni sürgünlerini veriyor. Bu şekilde olursa süs eriği ağacınızı çok kolay bir şekilde üretebilirsiniz. Ben bir kaç kez denedim yaz aylarında alınan sürgünler tutmaz, yaz aylarında hiç uğraşmayın, mümkün değil tutmuyor, yeni yerine alışamıyor. En iyi ihtimalle %5 şans veriyorum. Sonbaharda repikaj(yer değiştirme) uygulanan kök sürgünleri %95 tutar. Yazın uğraşmayın sonbaharda yapraklarını döksün ondan sonra söker istediğiniz yere taşıyabilirsiniz.
|