Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nausica
Mesut bey darbe almış olabilir balkonda. Mermere koyulduğu için gece balkon demiri gelmiş olabilir rüzgardan. yumuşama, gövde ile kök arasında halka olarak neredeyse tamamında ama üst gövdenin yarısından çoğu hala sert kökü de güçlü. O zaman o sert yerleri, yumuşamış gövde ve kök kısmından keseceğim öyle mi , beklesem hiç mi toparlayamaz. Buzun üstüne koyunca su kaybetmeyi kesti. zaten küçüktü kesince iyice azalacak kök tutmaz diye korkuyorum. bir de tarçını ne kadar dökmek lazım. tamamen saracak şekilde mi çok az tutam mı?
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nausica
Maalesef geriye bu parçalar sağlam kaldı, kurtulma ihtimali var mı?
|
Pardon, mesajlarınızı görmemiştim, az önce fark ettim..
Evet, resimden de görüldüğü üzere alt bölüm ölmüş.. O bölüm ölünce zaten üst kısmın kökle bir bağlantısı kalmamış oluyor... Üst kısım canlıysa, çürümüş/yumuşamış dokuyu tamamen ayırıp/temizleyip kesik alanı tarçın tozuyla kaplıyorsunuz... Yani üzerine serpin, hafifçe yayın, zaten fazlası dökülecektir... Sonra kurumaya bırakıyorsunuz... Kaktüsler soğuğu sevmez, soğuk şoklarında doku ölebilir, bence buzla temas ettirmemelisiniz... Zaten sulanma ve yumuşama doku öldüğü için ortaya çıkıyor, o durumun geriye döndürülmesi mümkün değil...
Üst kısımdaki dokular sağlıklıysa, çürüme oraya yayılmadıysa, uygun bir biçimde kuruttuktan sonra 3-4 santimlik bir kısım bile tutar ve köklenir... Kaktüsün büyüme noktası uç kısmıdır, buradan büyür ve uzayıp gider... Üst büyüme noktası kesilmişse ya da herhangi b,ir nedenden öldüyse, bitki sağlamsa yanlardan dallar vererek büyümeye devam eder...
Kaktüsleri fiziksel darbelerden korumak önemli... Darbe alan kısımlarda doku ölmesi/çürümesi olursa yumuşak dokudan kolayca bitkinin tamamına yayılıp öldürebiliyor... Ben sizdeki kaktüs türünden çok kesip/dilimleyip köklendirdim.. Üst kısım sağlamsa kolayca köklenir, çürüme o dokuya da yayıldıysa zaten birkaç güne kalmadan yumuşayıp sulanır, öldüğünü anlarsınız... Çürümenin tamamına yayıldığı bir bitkiyi kurtarmak mümkün değil, yani sonradan düzelecek bir durum olmaz o...
Umarım üst kısım sağlıklıdır ve kurtarırsınız.. Bol şans...