Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nausica
Merhaba çok acil yardımınıza ihtiyacım var. Kaktüsüm dışarda kalmış. Kök ve gövde arasında bir kırılma ve yumuşama olmuş. Şu an su kaybediyor. Gövdenin tamamı değil bir kısmı çok yumuşamış ve diken kaybetmiş. Nolur yardım edin 10 yıldır bakıyordum çok üzgünüm şu an.
|
Aslında çok dayanıklı bir türdür... Antalya'da kışın bile dışarıda olduğu için zarar göreceğini sanmam... Fiziksel bir darbe mi aldı ya da ezildi mi acaba? Köke doğru yumuşamış, sulanmış kısım ölmüş durumda... Bu çürümüş, ölmüş kısım eğer kaktüsün tüm etrafını çepeçevre sarıyorsa kök kısmıyla ilgili yapacak bir şey olmaz, ancak tamamı değil de bir kısmında mevcutsa bu yumuşama, o zaman o kısmı bir çay kaşığı ya da benzer bir cisimle temizleyip sonra yıkayarak yumuşak ölü dokuyu tamamen uzaklaştırmanızı öneririm... Sonra o kısma tarçın tozu serpip bunu yayın ve kurumaya bırakın... Bir-iki gün sonra normal hizasından toprağa gömerseniz köklenip gelişir ve o kesip çıkardığınız kısım kuruyup zamanla bitki büyüdükçe göreceli olarak küçülür... Burada kilit nokta ölü dokunun 360 derece bir çember gibi bitki gövdesini sarmamış olması... Etraftaki sağlıklı doku olmadan bitkinin alt kısmı üst kısmını besleyemez...
Bitkinin dip kısmı tamamen öldüyse ve üst kısmı sağlıklıysa, bu durumda şunu yapmanız mümkün: Alttan ölü doku hiç kalmayacak şekilde çürümüş/sulanmış kısmı keskin ve temiz bir bıçakla enlemesine komple kesersiniz... Üstteki sağlam dokulu kısım kalır sadece... Kesik yeri güzelce yıkarsınız ve yine tarçınlayarak kurumaya bırakırsınız (tarçın mantar ve bakterileri öldürüyor ve köklenmeyi teşvik ediyor)... Bu kesik yerin kuruması için birkaç gün açıkta bekletip, ondan sonra uygun bir derinlikte (3-4 santim olabilir mesela) toprağa dikersiniz... Bitki köklenecektir...
Özetlersek, altta çürümüş kısım bitkinin gövdesini çepeçevre sarmıyorsa sadece o çürük kısmı iyice temizleyip çıkarıyoruz, çepeçevre sarıyorsa çürük kesim kalmayacak şekilde enlemesine tamamen kesip atıyoruz... Sonra tarçın tozu uygulayıp birkaç gün kesik yerin kuruyup kabul tutmasını bekliyor ve toprağa dikiyoruz... Bol şans...