View Single Post
Eski 13-05-2020, 23:18   #10
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MUSTAFA- Mesajı Göster
Sayın Muda verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Asmamızın cinsini özelliğini öğrenmiş olduk.
Bu asmadan çardak yapmak istiyordum.bunlarin büyüdüğünü gormek çok mutluluk veriyor.
1 bu asmada budama yapmaya gerek yokmu yaprak verecekse kontrolsuz buyumesimi iyi olur.
2 dölleme olmadığındanmı meyva vermez yoksa cinsini böyledir sadece yaprakmi verir
3 kökün biraz üstünden çatal büyüyor bi kolu kessem başka cins uzumden asılama yapsam aynı kökten iki cins üzüm büyürmü
4 istanbulda en iyi cins üzüm hangisi büyütülür bununla birlikte hangi cins üzümden çardak kutabirim
Vaktiniz varsa sorularimi cevabını ve söylemek istediklerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.simdiden tesekkur ederim
Balkonda küçük bir saksıda bu dediklerinizi yapmaya çalışıyorsunuz. Biraz zor olur. Siz büyük varil şeklinde başka asmalar ile yetiştirmeyi deneyin isterseniz. Bu asmayı da sadece yapraklık olarak kullanın. Hem yaprak hem de üzüm ister iseniz çekirdeksiz üzümü ve tokat narinceyi deneyin. Çekirdeksiz üzümü 8-10 gözden budamanız gerekiyor. Üzüm alabilmek için.

1. Her asmanın budanması gerekiyor. Budama yapmaz iseniz istediğiniz verimde olmaz. Ölmesi bozulması durumu söz konusu olur.
2. Cinsi bu şekilde olduğu için dölleme yapmıyor. Ancak bu cinsin de meyve verenini gördüm. Muhtemel farklı bir varyetesi. Tabi ki üzümleri yenecek durumda değil.
3. Asmayı veya başka bir ağacı aşılama yaptığınız zaman bütün kollarını kesmezseniz aşının tutması biraz zor. Bütün kolları aşılamak gerekiyor normal durum. Benim gibi bir kısım kollarını aşılayıp bir tane ağaç yaşlı diye küçük bir kol bırakınca önce aşı tutmuş gibi görünse de daha sonra aşı yerine kendi asıl koluna gönderiyor. Tabi ki bu durum ağacının kuvvetine cinsine bağlı. Ahlat üzerine yaptığım ve yaptırdığım armut aşılarından meyve vermeyeni bir arkadaşımdan almış olduğum kalemler ile yeniden aşılayınca aynı gövde üzerinde beş çeşit aşımız oldu. Ancak ateş yanıklığı belirtileri görünce mecburen ağacı kurtarabilmek için nerede ise bir tür önceki aşı ve sonraki aşılar haricinde ağacın dallarını kesmek zorunda kaldık. Geçen yıl yapmış olduğumuz aşılar tutmuştu. Bazı cins ağaçlarda bu durum mümkün değil
4. istanbul'da yaşamadığım ve bu durum kişiden kişiye değiştiği için cevap verebilmek mümkün değil. İzabella üzümünü arkadaşlarımız çok beğeniyorlar. Ancak ben kalın kabuklu, çekirdekleri çok iri ve kokulu denilen aroması bana ters geldiği için o üzümü sevemedim. Oysa bulmak için epey uğraşmıştım. Bizim sevdiğimiz üzümü de başkası sevmeyebilir.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön