Alıntı:
siz C/N kavramını kompost işleminde tarifini bile açıklıyamıyorsunuz
|
Demişsiniz.
Bunu nerden çıkarttınız demiştim.
Alıntı:
Konuyu açıklamak gene başa düştü,bilindiği üzere mikroorganizmalar birleşik organik maddelerı parçalarken öncelikli olarak organik maddenin içeriğindeki azot ve karbonlu tüketmeleri ile enerji ve besin sağlamakta ve onların ortamda çoğalmaları sağlanmaktadır, süreç içinde mikroorganizmalar artarken, ortamdaki birleşik olan organik madde asıl minerallerine ayrılmaktadır.
Esas olarak çoğalan mikro organizmalar ortama atik olarak humus ait metabolitleri salgilamaktadirlar, sizin anlıyacağınız humus bu süreç içinde üretilmektedir.
|
Organik maddedeki C/N'nin ne işe yaradığına dair o kadar çok açıklama, deney, araştırma ve makale var ki. Biz de yeri geldiğinde referanslarını da vererek bunlardan bahsettik. (
Toprak Besin Ağı - 2014,
Kompost 1 - 2018,
Kompost 2-2018)
Organik maddenin mikroorganizmalar tarafından ayrıştırılması esnasında karbon;
a) Mikroorganizmaya enerji temin etmekte
b) Mikroorganizmanın yapı taşlarını oluşturmakta
Azot; Mikroorganizma hücrelerinin büyümesi ve işlevi için gerekli proteinler, nukleik asitler, amino asitler, enzimler ve co-enzimleri üretilmesi için gerekilidir.
C/N oranı bunun için çok önemlidir. Mikroorganizmaların hızla çoğalıp en hızlı ayrıştırmayı yapabilmesi için ideal C/N oranının 24 olduğu ölçülmüş.
Elbette, mikroorganizmaların en hızlı çoğalıp en hızlı ayrıştırma yapması her zaman istenilen bir durum değil. Bir çok durumda organik maddenin hızlı tüketilmesini istemeyiz.
Sonuçta, ortamdaki C/N neyse mikroorganizmalar ona göre davranırlar. (Bu açıklama konunun ABC'si, aslında bu kadar da basit değil. Ortamdaki P ve S, ve diğer koşullar önemli parametreler).
Bu süreçte koşullara göre ortaya çıkan mineralizasyon, immobilization, mikroorganizmaların biyokütlelerinde depolanmış durumdaki N, P vs. ayrı bahisler.
Humusa gelince, mikroorganizmaların organik maddeyi ayrıştırırken "salgıladığı" şey humus değildir. Humus, tüm ayrışma süreci sonunda kalan ve artık ayrışamayan şeydir.
Humus, Türkçe bir kelime değildir, bu konudaki bilimsel çalışmalar da Türkçe yapılmış değildir. Bazı Türkçe yayınlarda, henüz ayrışması tamamlanmamış organik maddeye de humus denmekteyse de bu tanım yanlıştır (o zaman humus ne?).
Solucan türleri, "kültüre alınmış" organizmaların "yoz" olması, "obez" olması
vb. şeyler bence konuşmaya değer şeyler değil. Önce kendinizden başlayın, siz kültüre alınmış bir organizma mısınız, değil misiniz? Yediğiniz içtiğiniz şeyler kültüre alınmış şeyler mi, değil mi? Bu durumda yoz ve obez şeylerle beslenen yoz ve obez bir tür olmuyor musunuz? Yerli dediğiniz solucanların bile bir sürü farklı türü var. Organik atıkları hızlı tükettikleri için kullanılan solucanların organik atık tüketme sürecindeki çoğalmaları onları yoz ve obez yapmaz.
Solucanlarınızın tuvalet terbiyesi takdire şayan, bunu güzelce gösterebilirseniz eminim çok ilgi çeker. Ben bizim tavuklara öğretemedim bir türlü, tutayım da dışarda yapayım demiyorlar, hep tüneklerin altına yapıyorlar.