Organik maddelerin C/N oranları yerine H/N (Humus/Azot) diye duyulmamış yeni bir kavramdan bahsediyorsunuz.
Aslında organik her şeyin olduğu gibi humusun da bir C/N si var. Bu durumda (C/N)/(N/1) = C/N2 (Karbon bölü azotun karesi) gibi bir şey ortaya çıkıyor.
Bilim dünyası tüm yönleriyle tanımlayamamış derken ve humustan ne anlıyorsunuz derken, bilim dünyasının tereddütsüz ortak tanımının tamamen dışında bir tanım beklemiyordum doğrusu.
Sizin tarife göre humus, YERLİ olmak kaydıyla solucanların ürettiği bir şey. 10 yıl boyunca bahçede yaşıyor dahi olsa, taxon'una göre solucan dahi olsa yerliden sayılmayan solucanların ürettiği şey humus değil. Yerli ise humus.
Oysa bilimsel tanıma göre, işin içine yerli/yabancı solucanlar karışmış olsa da olmasa da, tamamen ayrışmış, artık mikrobiyal parçalanma imkanı da kalmamış, stabil organik madde kalıntısına "humus" deniyor.
Buna göre, yerli/yabancı farketmez, tamamı solucanların sindirim sisteminden geçmiş organik maddeye verilen isim ise vermikompost. Evet, diğer organik maddelerde olduğu gibi vermikompost da mikroorganizmalar tarafından tamamen ayrıştırıldığında kalan şey humus olacak. Buna göre humus, solucanların değil, mikroorganizmaların bir ürünüdür denebilir. Bu konuda bilim dünyasında bir karışıklık yok.
|