View Single Post
Eski 04-05-2020, 14:53   #5
nk_tarim
Ağaç Dostu

nk_tarim's Avatar

Giriş Tarihi: 18-06-2016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ug001 Mesajı Göster
evet ama birkaç örnek gördüm bende denemek istiyorum ama verimliliği tabikide önemli cilekten max 1 kg civarı alınıyor diye biliyorum
acaba bu sistemde nekadar alınabilir
deneyen arkadaşlar varsa beni aydınlatsalarsa cok sevinirim
Topraksız üretimde çilek verimi 600 gr ortalama hesaplamak uygundur. 1 kg alıyoruz, 2 kg alıyoruz ifadeleri yanıltmasın. Toprakta yetiştiricilikte kullanılan fideler çok yıllık kullanılıyor. 2,3, 4 yıl. Toprakta yetiştiricilikte fideler ilk yıl düşük verimde çalışıyor. Çünkü gövdesi, kardeş sayısı düşük. Sonraki yıllarda fideler kış döneminde gerekli soğuklamasını alarak yıl boyunca gövde gelişimi ve kardeşlenme yapıyor. Her kardeş yeni bir gövde gibi düşünülebilir. bir önceki sezon bir gövde ile meyve veren bitki yeni sezonda birden fazla gövde ile doğal olarak daha yüksek verim gösteriyor. Peki topraksız üretimde fark ne? Topraksız üretim teknik altyapı, tecrübe, nitelikli personel ve en önemlisi de yatırım gerektiriyor. Tüm bunlar bir maliyet oluşturuyor. Ve siz bu maliyeti karşıladıktan sonra her sezon en yüksek verimde ürün almak istersiniz ya da almalısınız.

Yani klasik yetiştiricilikte bir anlamda meyve ile birlikte bitkiyi de büyütürsünüz. Ancak topraksız tarım serası gibi maliyetli bir işletmede fide büyütmek ne kadar mantıklı?

İşte bu yüzden frigo tip fideler kullanılıyor. Yeterli gövde büyüklüğüne ulaşmış fideler kışa giriş döneminde, kış için gerekli enerjisini bünyesinde toplamışken sökülür, temizlenir ve uygun soğuklukta (0-2 derece) dikim dönemine kadar soğuk hava depolarında bekletilir. Bu süreçte bitki uykuda kalır ve gerekli soğuklamasını alır. Dikim zamanı bahar sonu yaz başı fideler topraksız sisteme dikilir ve zaten yeterli kök ve gövde büyüklüğüne sahipken sadece yeşil aksam yaprak gelişimi beklenir 2-3 ay sonra meyveye döner. Bu fideler ilk dikimlerinde tam verimde ürün verirler. Ve 500-600 g fide başı verim hesaplanıyor şu an....

nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön