Merhaba.
LED ışık altında bazı bitki fidelerinin (marul, kabak, domates, biber, dereotu, pırasa) ve çilek yetişmesi nasıl oluyor bakalım dedik...
-
575-650 nm arası dalga boyunda çalışan iki led lamba ile öyle bir kapalı ortam hazırladık. Işık yoğunluğunu henüz hesaplama zamanım olmadı. Bu dalga boyu aralığı da ideal değil esasında. Dar bir spektrum ancak daha geniş spektrumlu lamba bulanadık şu an. Olmadı araya beyaz lamba da ekleriz.
- Yetiştirme ortamı torf-perlit karışımı. Oran olarak
60-70 torf - 30-40 perlit. Sadece torf kullanımında bir süre sonra torf sıkışma yapıyor ve bitki köklenmesi için ideal değil. Perlit katıldığında perlit karışma hacim veriyor ve bitki kök gelişimi daha rahat oluyor.
- Fideler
çimlenene kadar sadece su spreyleme ile nemli kalması sağlandı. Çimlendikten sonra ortam ışığı yetersiz geldiğinden bulundukları yerden cama doğru kıvrılmaya ve boyları uzamaya başlamıştı. Yeterli ışık alması halinde bitki boy uzatmaz. Şimdi direk ve yoğun ışık alıyorlar ve boyları nasıl değişecek göreceğiz.
- Yetişmiş fidelerde hoagland formülü besin kullanıldı.
Çilek için 1-1,5 EC,
biber domates için 2,0 civar EC,
fideler için 1-1,5 EC besin kullanıyorum.
pH = 6,0. Kullanılan asit sülfirik asit. Mikro besinler Fe, Zn, Mn şelatlı. Diğerleri tuzları formunda.
- Domates
kratky metoduyla yetişiyor. Su ortamı, hava pompasız, kökler geliştikçe su seviyesi azalıyor, azalan kısımda havada boşta kalan kökler oksijen içeriğini karşılıyor, su içindekiler besin ihtiyacını. Hava pompası elimde vardı bulamadım, aramaya da üşendiğim için kratky düşündüm. Bulduğumda pompayı da eklerim. Büyümeyi teşvik edecektir belki de.