2013'den 2015'e süs havuzum
2013 yılında bodrum papatyaları ile çevrili bir havuzum varken 2014 de işler biraz değişti. Bodrum papatyaları inanılmaz güzeldi, ancak yayılarak ilerlemelerini durdurmak neredeyse imkansızlaşmıştı. 1. resimde bodrum papatyalarını görebilirsiniz. Limon servilerin de altına dikmiştim ve yerlerinde duramadıkları için çimlere doğru inmeye başlamışlardı. İlerledikleri yerde çimenleri bozuyorlardı. Yaz sonu şekil budaması yaptığım zaman da altlarında bozulan yerler ortaya çıkıyor ve görüntü kötü oluyordu. Böylece 2014 de artık bahçemde bodrum papatyası kalmamıştı. Her alanı zapt eden ve bahar dışında tek tük açan bodrum papatyası yerine daha küçük, daha çeşitli ve yaz boyu açan çiçekler dikmiştim. 2014 yılının havuzunu 2. resimde görebilirsiniz.
Yine 2013 de şelale taşlarının arasına fare kulağı, arkalarına acem halısı gibi yayılıcı çiçekler dikmiştim. Ama sadece baharda açan çiçeklerden sonra kol atıp öyle bir yayılıyorlardı ki şelaleyi görmek ne mümkün... 2014 de taşların arasındaki fare kulakları yerini sedumlara bırakmıştı. 3. resimde görülebilir. Sığ boyları sebebiyle kayalar arasındaki boşluklarda halı gibi gözüküyorlardı. Sedumlar yaklaşık 3-4 sene kaldılar. Ama büyüyen limon servilerin budanmaları esnasında havuzum ve etrafındaki bitkiler çok fazla zarar görüyor. Alan dar olduğu için budayan kişilerin işini zorlaştırmak istemiyorum ancak bundan sonra havuz ve çevresinin üzerine naylon kapatıp öyle budama yaptıracağım. Çünkü kaybettiğim çok bitkim oldu.
2015 ve sonrasında limon serviler ve ladin büyüdükçe havuzumun şelale tarafı gözden kaybolmaya ve gölgelik olmaya başladı. 4. resimde 2015 yılından bir resim görebilirsiniz. Kayaların arasındaki sedumlar dışında arka tarafta çiçek yetişmez oldu. Ben de ön tarafta çimlerin girinti yaptığı kısmı söküp çiçeklik alana dahil ettim. Böylece havuz etrafında güneş alan çiçeklik alanını büyütmüş oldum.
|