Sevgili Zenfree
Yukarıda linkini (bir de ben vereyim belki yinelemekte yarar olur) http://www.tdk.gov.tr/TR/BelgeGoster...5C764B55B5ADC3
verdiğiniz söyleşiyi bir DTCF'li olarak yüreğim şenlenerek okudum.
Yazıda çok dikkatimi çeken ve şimdiye dek hiç düşünmediğim bir konuyu farkettim. Ben hep gençlerin bu bozuk dili nasıl edindiklerini düşünürken, eğitim sistemindeki önemli bir aksaklığı gözden kaçırmışım; o da sınav/test sistemi. Çocuklar sürekli bir sınav maratonunda, bu çocuklara öğretilen ise bu sınavlarda en hızlı olmaları gerektiği. Peki bu hız içerisinde kitap okuma nerde kalıyor? Yanıt; yazık ki yok. Sürenin kısıtlılığı bir yandan, teknolojinin görsel kolaylığı bir yandan, ortaya ne kendi dilini, ne kendi edebiyatını, ne dünya edebiyatını hiç tanımayan nesiller çıkıverdi. Ben bir şeye şükreder oldum, popüler kültürün dayattığı kitaplar, hiç değilse okumayı iteler hale geldi. Yine bir şeye (aslında ayıp ama gerçek) şükretmiştim ki, hep "ya kitaplar çok pahalı" söylemine bir seçenek olan korsan, morsan kitapların ortalıkta ucuz satılabilmesi. Yanlış anlama olmasın; hiç bir zaman korsanı desteklemiyorum ama hiç değilse o tezgahların başında kitap alanları gördükçe, yüreğimin bir yerinde de "aman okuyun da ne olursa olsun" diyordum.
Okulda doğru dürüst bir eğitim alamayan, okuma kültürü geliştirilmemiş gençleri bırakın, bizlerin bile ağına düştüğümüz hızlı yazışmalar msn vs., yazık ki dilimizin yokoluşuna hızla yol açmakta.
Yalnız bir forum hızlı yazışma yeri değildir. Burada yazdıklarımızı tekrar gözden geçirme süremiz ve olanağımız vardır. Yazdıktan sonra yalnızca 1 dakikamızı kontrol etmek için ayırsak, yanlışların en aza ineceğini düşünüyorum. Kimsenin bu saatten sonra dilbilgisi eğitimi alması elbette beklenmiyor ama forumda yazılanlar, hemen yukarda çıkan açıklamalar ışığında bir kez gözden geçirilse yeter. Yalnızca 1 dakika.
|