View Single Post
Eski 02-10-2007, 23:52   #198
tugo
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-07-2007
Şehir: Tuzla/İstanbul
Mesajlar: 389
Tembel köklendirme

Gardenweb isimli sitenin aşağıda bağlantısı verilen forum kısmında,”dmaivn” kullanıcı isimli katılımcı “Tembel, yavaş köklendirme metodu” diye tercüme edilebilecek “Lazy rooting method” diye bir gül çeliği köklendirmesi anlatıyor ve başarı oranının çok yüksek olduğunu iddia ediyor.
Aşağıdaki resim de kendisine aittir.

Forumda yer alan başka bir katılımcı,bu metodu denediğini ve 50 de 34 randıman aldığını,bir başkası,yosun kullanmadan 10 da 8 randıman aldığını yazmış.

Ben daha denemedim.Forumda yazılanlardan ayıkladığım bazı notları,sorumluluk almadan, aşağıda belirtiyorum,yanlış veya kafa karıştıracak bilgiler var ise uzman arkadaşlarımızdan özür dilerim.

Bu sistemde;

-Kış budamasından alınan yarı odunsu çelikler, ilkbaharda toprağa dikilecek haldedir.

-Yaz sonu budamasından yapılacak köklendirme sonucu,kışa girerken açacak “bebek” güller, kışı uykuda geçirirken kök güçlendirecekleri için, ilkbaharda çok hızlı gelişim gösterirler.

-Çelikleri ince kuma ve resimdeki gibi gayet sık bir şekilde dikiyor ve yoğun dikimin çeliklerin hastalıklara karşı bir çeşit dayanışma göstermelerini sağladığını iddia ediyor.

-Kum köklere hava geçirmek için idealdir der.

-Bazen kuma nem tutması için bataklık yosunu karıştırıyor.

-Kabın en altına,hızlı uzayan kökler olursa beslensinler diye biraz iyi toprak koyuyor

-Çeliklerin yapraklı olmasına gerek yoktur.

-Bir müddet sonra yapraklanma başlıyacak ancak daha köklenme olmadığı için kesinlikle gübre kullanılmaz, kök kontrolu için acele edilmez.

-Çelik kabı direk güneş almayan aydınlık bir yerde tutulur.

-Toprağa dikme zamanı geldiğinde, çelik kökleri, kuma dikilmiş olmalarının bir avantajı olarak, saksıya tutulacak hafif bir su tazyiki neticesinde kumun aksaması sonucunda, zedelenmeden çıkarılmış olur..

Denemeye değer mi?
http://forums.gardenweb.com/forums/l...005616751.html

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen tugo : 03-10-2007 saat 00:00 Neden: Başlık eklendi-link verildi
tugo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön