View Single Post
Eski 27-03-2020, 10:07   #59
Yeşilhayat
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-11-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 29
Türk Kahvesi

Kendine has tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği vardır ve telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür. 40 yıllık hatırı olan Türk kahvesinin tarihine bakıldığında 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından İstanbul’a getirildiği görülmektedir.

Önceleri Arap Yarımadası’nda kahve meyvesinin kaynatılmasıyla elde edilen içecek, Türkler tarafından keşfedilen hazırlama yöntemiyle Türk kahvesi adını almıştır. Türk kahvesinin lezzeti kısa zaman içinde Avrupa’ya ve ardından dünyaya yayılmıştır.

Türk Kahvesi Yapılışı

Öncelikle her kahvede olduğu gibi çekirdeklerin taze kavrulmuş ve kaliteli olması önem taşımaktadır. Günümüzde elektrikli cezveler ve makineler ile de yapılabilse de bazılarının geleneksel cezveden vazgeçmediği bilinmektedir.

Bunun için cezveye sırasıyla kahve, isteğe göre şeker ve su koyulur. Bir fincan kahve için 2 çay kaşığı kahve ve fincan ölçüsünde soğuk su koyulmalıdır. Malzemeler cezvede çözülecek şekilde karıştırılır ve kısık ateş üzerine yerleştirilir. Kaynamadan önce köpük oluşunca kabaran köpük fincanlara alınır, cezvedeki kahve bir taşım daha kaynatılarak fincana kenarından, yavaşça dökülür.

Espresso

İtalya’ya özgü bir kahve türü olan espresso, aslında pek çok farklı türün temelidir. Pratikliği, lezzeti, hızlı hazırlanışıyla dikkat çeken espresso, Türk kahvesi gibi küçük porsiyonlarda servis edilir ve sert bir tada sahiptir. Aynı zamanda yoğunluğu ve yüksek kafein miktarıyla öne çıkar.

Espressoyu double shot olarak isterseniz adı doppio, su miktarını yarı yarıya azaltıp daha sert içmek isterseniz ristretto, su miktarını arttırarak içmek isterseniz de lungo olur.

Americano, Cappucino, Latte, Mocha, Ristretto, Lungo, Macchiato, Con Panna gibi çeşitler espresso kullanılarak hazırlanmaktadır. Sert tadından hoşlanmayanlar için espressoyu seyreltme, üzerine süt, krema ekleme gibi yöntemlerle farklı kahve türleri ortaya çıkmıştır.

Espresso Yapılışı

İyi bir espresso için çekirdeğin kavrulma ölçüsü, kahve çekirdeğinin tazeliği ve baristanın ustalığına dikkat etmek gerekir. Günümüzde farklı yapılış teknikleri olsa da İtalyanların kabul görmüş usulüne göre gerekenler 7-7.5 gram espressoya uygun incelikte öğütülmüş kahve, 9 bar su basıncı, 85-94°C sıcaklık, 15-20 kg sıkıştırma basıncı, 24-27 saniye akış (drip) zamanıdır.

Kahve, makinenin haznesine (portafiltre) yerleştirip sıkıştırılır. Ardından önceden ısıtılmış bardak yerleştirilir ve 30 ml su kahveden geçirilerek yarım dakika kadar süzülmesi beklenir. Böylece bir porsiyon espresso elde edilir.

Flat White

Avustralya menşeli kahve çeşidi, tek ya da çift shot ristretto espresso üzerine buharla köpürtülmüş ince süt köpüğü dökülmesi ile elde edilir. Cappuccino ve latte ile benzer ama kahve-süt oranı daha yüksektir. Dolayısıyla espresso, baskın tat olarak kalır. Latteden küçük, macchiatodan büyük porsiyonlar servis edilir. Kahve ve köpük tabakaları arasındaki geçiş yumuşaktır.

Flat White Yapılışı

Evde flat white hazırlamak için öncelikle fincan ısıtılır. Fincanın büyüklüğüne göre bir ya da iki shot espresso kullanılabilir. Kahvenin üçte bir kadar süt yoğun bir köpük oluşturulana kadar köpürtülür. Süt kabı hafifçe tezgaha vurularak yüzeydeki büyük kabarcıklardan kurtulunur. Süt, fincandaki espresso üzerine tek bir noktadan dökülür, böylece süt kreması ve kahve birbirine tamamen karışır.

Buradan da kahve çeşitleri hakkında her şeyi öğrenebilirsiniz.

Yeşilhayat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön