Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Devrekli
Selam Aleyküm
Şubat ayı sorunsuz geçtimi? Son durum nedir, merak ettim, hindistan cevizi ağacı yetiştirilmesi ile alakalı Türkiye'de ilk çalışma olarak sizinkine denk geldim.
Bir de bir görsel paylaşmak isterim, bu fotoğraftaki ülke nerede bilen var mı, tür olarak hangi tür bu palmiyeler? Gerçekten harika bir görüntü:
|
Aleyküm Selam;
Denemem maalesef başarısız oldu. Daha erken yazacaktım ama şöyle kafamda bir derleyip toparlayayım istedim. Aşağıdaki fotoğrafları 11 Martta çektim. Ocak ayının son haftası şiddetli bir kuru ayaz Hindistan cevizinin yapraklarının yanmasına neden oldu. -Düşük nem, düşük sıcaklık, geceleri 5°C kadar, şiddetli rüzgar- Bu koşullar altında Hindistan cevizimin yaprakları yandı ve kurumaya başladı. Şubat ayını yaprakları kuruyarak geçirdi. Sadece göbek kısmı kalmıştı. En son göbek de kurudu. Hâlâ göbek kısmında biraz yeşillik var ama o da uzun sürmeyecektir.
Yine de kış boyunca yeşil kalan bir parça var.
Bu denememde Hindistan cevizi, hakkında hiçbir şey öğrenemeden kuruyup gitse üzülürdüm. Ama birşeyler öğrendiğim için mutluyum.
Öncelikle cevizin yapraklarında soğuk dışında herhangi bir hastalık ya da köklerde mantar oluştuğunu gösteren bir iz görmedim. Forumda sık sık yazılan kışın köklerde mantar oluşur o yüzden Hindistan cevizi kurur fikrinin altı boş.
Diğer bir konu ise düşük sıcaklık tek başına Hindistan cevizini öldürmüyor. Ama kuru ayazın şakası yok. Hindistan cevizinin palmiye olduğu için aklımda hep kalın sert yapraklar vardı ve ayazdan bu kadar etkilenebileceğini düşünmemiştim. Ancak Hindistan cevizinin yaprakları çok narin. Belki erişkin ağaçların yaprakları daha dirençlidir. Ayaz diğer tropikal ağaçların da yapraklarını ve ince dallarını yakıyor ancak onlar baharda yeniden filizlenebiliyor. Hindistan cevizinin böyle bir şansı yok.
Bütün yıl bir sıkıntı yaşamadan hatta kışın ilk günlerinde bile gelişimini sürdüren bir bitkinin sadece üç günlük olumsuz hava koşullarında ölmesi insana acaba dedirtse de aldanmaya gerek yok. Bu tür hava koşulları neredeyse her yıl görülüyor. Hatta zaman zaman daha şiddetli ayazlar da görmüştüm.
Denenmeye devam edebilir. Sonuçta Türkiye'de en korunaklı bahçe benimki değil. Geçirimli toprak, bol güneş, düzenli sulama. Bunun yanına bir de kuru soğuk rüzgarlara karşı korunaklı bir yer eklenirse daha farklı sonuç alınabilir. Denememden çıkardığım sonuç bu. Elime fırsat geçerse yine denemek isterim.