Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi @alpha
merhabalar,
Bahçemde bu seneki meyve ve sebzelerimde kullanmak üzere damla sulama sistemi kullanmayı düşünüyorum.
meyveler için düz damla sulama borusu alıp ağaçlara gelen yerlerini kendim delmeyi düşünüyorum.
sebzeler için kendinden delikli 25cm aralıklı damlama borularından almayı düşünüyorum.
tecrübeli arkadaşlardan öneri ve tavsiyelerini bekliyorum.
|
Sn. @alpha;
Arkadaşımızın anlattığı şekilde delikli olan boruları ağaç izdüşümünün etrafında halka şeklinde yapıp o şekilde düz borularla da kullanmayacağınız yerleri geçerseniz daha iyi olur. Ağaç dibine tek bir tane damlama su çekmeniz durumunda da ağaç yeterli suyu almış olur. Ancak tek yerden besleneceği için kök o bölgede yoğunlaşacaktır. Ağaç izdüşümü etrafında halka şeklinde olması durumunda kökler suya ulaşmak için uzayacağı besin maddelerini de daha rahat bir şekilde alacağı için ağaç üstü de o şekilde büyüyecektir. Bahçenizin ve ağaçlarınızın durumuna göre ayarlarsınız. Çok ağaç var ise anlattığım durum biraz zor olabilir. O durumda da damlama boruyu yarım metre kadar yukarıya kaldırıp yapmanız durumunda ( tabi bütün boruyu yapmak lazım ) rüzgar ile su biraz daha fazla yere gideceği için köklenme daha fazla olacaktır.