View Single Post
Eski 01-10-2007, 22:20   #90
samilb
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2006
Mesajlar: 6
Merhaba Arkadaşlar
Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum ve okuyorum. Şimdiye kadar tartışmalarınıza katılmama sebebim bu konu hakkında bilimsellikten uzak kalan birazda kaba bir dilin hakim olmasıydı. Umarım herkes bir şeyler "paylaşarak" bu her şeyi bilmesemde tartışırım havasından birazda olsa kurtuluruz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lotus_1071 Mesajı Göster
Neyzen tefik demiş ki ''Aşkın leylasını gördüysen söyle. Mecnundan duyupda rivayet etme''
Google de arayıpda buraya yazmaya benzemez tırnaklarının arasına toprak girecek biraz . En azından bardakda bir tohum çatlat 20 gün başını bekle gel ne dersen de .
Bu cevabın neresini düzelteyim arkadaşım. Bu ağaç Amerika Utah ve Kolarado menşe'ili ağaç. Dikeceğiniz yer Türkiyede kısıtlı. İinsanlar bu ağacı, şehirlerde yaşadıkları yerlerin yakınına dikmek için özene bezene alıyor.
Belki 1000 Kişi kendi imkanlarında küçük rakamlardada olsa üretip satıyor, üretimini yapıyor ama buna üretim diyemessin.
İlk olarak yıllık en az 600.000 adet üretim yapıyorum ve hastalık zararlıları gübreleme aşı vs. nacizhane bilgi birikimimiz var diyebilirim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lotus_1071 Mesajı Göster
4 bir bitkinin tohumdan üretim imkanı olduğu halde neden aşı yapılır_? ilerde İstenmeyen soya çekimi önlemek için. Bu ağaç'ın soyu, elma armut gibi 3 sene sonra meyva verdiğinde ortaya çıkmıyo 15 ila 18 yıl sonra başka soya çekip çekmediği anlaşılıyo.(mendelin, bezelye deneyini hatırla)
Mendelin yaptığı bezelyelerin kromozon sayılarındandan haberiniz varmıydı ? Ne alaka diyebilirsiniz belki ancak bu kadar derinlere girmek istemem (hele biyoloji anlatmaya hiç niyetim yok). Tohumdan üretilen mavi ladinler elbetteki aşıdan olduğu kadar olmayacaktır günümüzde %70-%80 e varan mavilik oranlarına ulaşılabilinmektedir. Aşı ile yaptığımız üretimlerde ise bu oran %100 olduğundan tercih sebebi olabilir. Ve piyasadaki tohumların menşei bilgilerinin vs. hakkında üreticilerin ve dolayısı ile son kullanıcının çokta fazla bilgi alamamasından olabilir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lotus_1071 Mesajı Göster
Sen diyosunki sakaryada gördüm.İş sadece rakımla bitmez Rakım sadece Genel fikir verir. Sakaryada göremediğin ağacı Türkiyede zor görürsün. Sakarya her bitki için cennet. Orda olmayan ne var. Bu yaz hava sıcaklığı nasıldı orada _? ağaçlar sakaryada güneşe hasret yıl 365 gün bulut. Sen sadece sakaryalılar için konuşuyosan başka . Farzedelimki bir geldi ağacı gördü özendi. Sende parada almadın hediye ettin en büyüğünden. Kardeşim kucakladı tenekeyi binbir çile geldi eve eve Konya cihanbeyliye gitti evin önüne dikti. eeee iç anadolu yozgat urfa antalya mersin osmaniye say say bitmez .. büyürmü bu ağaç ...
Bu konu hakkındada bir şeyler yazabilirim sanırım benim yerim sakaryada ve bu yaz GÖLGEDE 42 dereceyi gören bir yer diyebilirim. Bütün yaz kaç kere yağmur yağdı ortalama yağış miktarı ve ortalama lumen verileri hakkında bilgi sahibi gibi bir izlenim aldım ? Sanırım benimkilerden çok çok farklı olduğu için böyle yazıyorsunuz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lotus_1071 Mesajı Göster
Türkiye cumhuriyeti, Bu konuda Orman bakanlığı kurmuş, bütçesi en iyi olanlardan Bakanlık gücünde bir kurum iki mühendisini görevlendirip araştıramıyo iki satır kitapçık yayınlayamıyor, gidip piyasadakiler den sorun diyo öylemi _? BAKANLIK YILLARDIR ÜRETİM YAPIYOR kardeşim. Ama ağacın özelliği melezleme yapmaması Bakanlık yıllardır Trilyonlar harcadı labaratuarlarında Türkiye iklimine uygun melezleme üretebilmek için sonuçta türkiye için ekonomik ve uyumlu bir cins üretemedi. Her Orman fakültesinin ladin hakkında araştırma ve bilgisi vardır. Kendi içinde bile ne kadar mantık dışı bi cümle.''adı orman fakültesi olacak ve Türkiyede bile herkesin iyi kötü bildiği ladinin en adı duyulanını araştırmayacak_?
Geçenlerde Kuzulukta yapılan orman bakanlığını eğitim seminerinden haberiniz varmı acaba ? Bütün orman fidanlık müdürlerinin olduğu bir seminerde MAVİ LADİN AŞILAMA ile ilgili uygulayıda görmüşsünüzdür umarım. Bu uygulamayı yıllardır mavi ladin için çalışan bi fidancının elinden bütün fidanlık müdürlerinin vs. izlediğinide hatırlatırım eğer imkanınız olmadıysa. Üniversitelerimiz konusu çok derin bir konu ancak şunu söyliyebilirim çok çok iyi biliyorum ve şu anda bir üniversite içindeyim. Bunlara ek olarak orman fidanlığımızda çok değerli kendini bu işe adamıi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyecek kadar insanın sayesinde işler yürüyo diyebilirim rahatlıkla, onların hakkınıda vermek lazım.

Sonuç olarak;
Elimde bahsettiğim alanda bilimsel bilgiler mevcut. Sakaryanın yağış, güneş miktarı vs. Arkadaşların bahsettiği siteleri daha önce yazarlarının başka makalelerini okumuştum ancak başvuru kaynağı olacak(Bilimsel Bilgi) cinsten.
Üretim olarak elim toprağa ilaca tohuma aşıya her yere giriyor. Adet bakımından biraz iddalı bir cümle olacak ancak 600.000 den fazla yerli üretim yapan başka bir yer bilmiyorum.

Tecrubelerim ile birlikte ;
Kayseri, Ankara, Konya, İzmir, Ordu, Samsun, ve istemediğiniz kadar ilde sayısız referans vereeck müşterim mevcut, şu ana kadar dediğimiz şartlarda dikimi yapılan mavi ladin vs. ibreli türlerde kuruma problemi ile karşılamşmadım. Mavilik Oranları ile ilgili olarak yukarıda bahsettim sertifikalı tohum şart veya kesin (pahalı) çözüm aşı.

Eğer birazda olsa aydınlatıcı olabildiysem ne fayda. Umarım bundan sonraki yazılarınız eleştirel boyutlarda karşılıklı saygı çerçevisinde korunur ve yazmaya, fikir belirtmeye, paylaşmaya devam ederiz.

Saygılarımla

samilb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön