Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler
Doğrusu şimdilerde yeni tohum atmıyorum, esasında bütünüyle çimi yenilemem gerekiyor ama o kadar gözümde büyüyor ki, ufak alan olsa yapardım ama 1000 metre kare için şu anda pek gözüm yemiyor.
Alanda çim yoğunlukta ama yer yer yeşil başka otlar da var. Hiç diken yok, geniş yapraklı ot da yok. On günde iki kez biçildiği için hoş bir görüntü var ve torunlar, çocuklar çıplak ayakları ile rahatça koşuşturup su savaşları yapabiliyorlar.
Bir kaç sene evvel göze hoş gelmeyen; aşırı yonca çıkan yerleri iyice temizleyerek taban toprağı ilavesi ile tohum atıp yeşertiyordum. Bunu sık sık da yaptım genelde bu işlemleri eylül ayında yapıyordum bir kış geçtikten sonra bahara daha sağlıklı yemyeşil çim çıkıyordu.
Bahçedeki çim alan için o kadar çok uğraştım, o kadar çok hastalıklarla boğuştum ki tahmin edemezsiniz. Bütün uğraşlarımı hem çim hem de çimlerde yaşanan sorunlar başlığında paylaşmıştım.
Sağ olsun hocamız Mine Pakkaner'in büyük yardımlarını gördüm.
Hep derim " çiminiz mi var derdiniz var", " vakit ayırmayacaksınız, bütçe tahsis etmeyeceksiniz çim işine girişmeyin"
Çim alanınız çok geniş değilse elektrikli aeratör olabilir ama alan geniş ise elektrik kablosunu taşımak hayli zor olabilir.
Bakın ben 1000 metre kare için bahsettiğim elle çikilen aeratörü kullanıyorum. Yılda bir kez yapsanız yetiyor. Bütün alan yarım günde bitiyor ve bence bahçedeki en zor iş bu.
Çim alanda boylamasına başlıyorum sıra sıra giderek alanın yarısına geldiğimde işi Oğuz'a bırakıyor ben kendi yaptığım toplanan ölü çimleri el arabasına topluyorum, sonra Oğuz kendi temizlediklerini topluyor. O gün sulama yapmıyor ertesi sabah sulamaya başlıyoruz.
|
Benim bu seneki planım nisan ayında derin bi çim biçim, daha sonrasında aeratör ile ölüleri toplamak iyice temizlemek ertesi günüde 30 gram m2 ye şeklinde tohum atıp daha da güzel olmasını sağlamak. Bu sene artık açık tohum almıcam kaliteli bi çim buldum oradan temin edeceğim kilosu 35 tl.. torf ve bahçe toprağı karıştırıp yarım santim kapatma yapıcam. Hep böyle yapıyorum bir sorunda yaşamadım ama. Bakalım bu sene nasıl olacak.
300-350 m2 falan çim alan ama sağlık sorunumdan dolayı el ile baya sıkıntıya sokar beni. Elektrikli alacağım sanırım palmera 1500 çok hoşuma gitti.
Verdiğin değerli bilgiler içinde teşekkür ederim abla. Oğuz ağabeye de selamlar. Güzel bahçeleriniz olsun.
Not: Bu arada çim tohumlarımı karıncadan ve kuşlardan nasıl koruya bilirim zarar vermeden. Ölmelerini de istemiyorum.