Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şehirliköylü
Sizin fotoğraflardaki kadar yoğun çiçek açıp açmadıklarını hatırlamıyorum, takip etmiyordum. Ancak, belirttiğiniz gibi çiçekler yuvarlak ve topluca açtılar. Çiçekler geçtikten sonra kahverengine dönen çiçeklerin tohum kesesi olduğunu bu sitede öğrendim.
Fotoğrafta net olarak çıkmayan kahverengi kurumuş çiçekler tohum keseleriymiş. Bu fotoğraftaki kekik, doğal araziden getirip bahçeye ektiğim kekik.
Eklenti 702603
Umarım seneye bilyalı kekik tohumlarınızı tekrar paylaşırsınız çünkü ben benimkilerin orijinal olup olmadığını bilemedim
|
Sn. şehirliköylü;
Sizdeki kekik de görüntü itibari ile bilyalı kekik gibi görünüyor. Yakın fotoğrafları olmuş olsa net bir şekilde belli oluyor.
Benim takıldığım birbirine çok benzeyen mercanköşk olan ile bilya kekiğin yaprak yapıları, büyüme alışkanlıkları nerede ise aynı olduğu halde çiçeklerinde farklı olan mercanköşk ile kolaylıkla karıştırılabilmeleri. Benim bilya kekiğe benzeterek aldığım ve damlama sulamanın olduğu yerlere dikmiş olduğum mercanköşk çok iyi bir şekilde gelişti. Tabi bunda toprağın da farklı olmasının etkisi de var. Bu yıl bilya kekikleri de aynı şekilde üst kısımdaki toprak getirmiş olduğum yere götürmeye çalışacağım. Muhtemel onlar da çok gelişecekler. Normal durumda şifalı bitki olarak değerlendirilebilmesi için çok sulanan bir yerde olmaması gerekiyor. Uçucu yağlarının kalitesi düşüyor. Ancak üretmek için su verebileceğim bir yerde daha çok büyüyecekler.
Mercanköşk çiçekleri bilya kekiğe benzese de bir sap üzerinde topluca değil uzun bir çiçekler şeklinde oluyor. İlginç olan su aldıkça çiçekler açmaya devam ediyor. Bu nedenle uzun bir görüntü oluşturabiliyor.
Anlattığım uzun çiçeklenme aşağıdaki linkteki resimde var.
https://www.botanical-online.com/en/food/marjoram-spice
Resimlerini bulduğum zaman ekleyeceğim. Aşağıdaki linkte farsçadan çevir dediğiniz zaman resimlerde mercanköşk görünüyor. Origanum Hortensis veya Origanum
https://tempor.blogsky.com/1392/11/2...rana-hortensis
Bilya kekik bizim burada da bana getirdiler. Ancak dağda bir yerde. Toplayan kişiyi bilmediğim için bulamıyorum.
Mercanköşk olarak çiçeklenmesi uzun olan tür ise bir bölgede bol miktarda gördüm.
Dikkat edilmez ise ikisini karıştırmak mümkün.
Bitkilerinizin etrafındaki otları temizleyip, topraığını yanmış hayvan gübresi ile beraber belleyip, altı yedi cm kadar yerden budarsanız baharla birlikte güçlü bir şekilde çıkacaklardır. Yaz aylarında da sulamasını ihmal etmezseniz bu yıl oldukça fazla tohum yaparlar. Tohumlar çok küçük. Ancak çimleniyorlar. Kesmiş olduğunuz yeşil kısımları ise atmadan damlama sulama yapabileceğiniz yere veya sulayabileceğiniz bir yere dikerseniz köklenip köklenmediğini de test etme durumu olur.
Siz de ayrı ayrı yerlerden temin ettiğiniz iki bitkiden aynı şekilde bakımını ihmal etmezseniz önümüzdeki döneme tohumlarını ayrı ayrı paylaşabiliriz. Herkese yetecek tohum olur herhalde.