View Single Post
Eski 14-01-2020, 11:04   #98
Muda
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HAKAN_O Mesajı Göster
Kendi yaptığım ve ağaca astığım yuvaya kuşlar neden gelmez.
Kuşların yaptığı yuvalar genellikle gizli kolaylıkla görülmeyen yerlerdedir. Ağaçlar yapraklarını döktükleri zaman ortaya çıkan yuvalarda benim geçtiğim yere yakın veya uzak ancak dışarıdan bakıldığı zaman kolaylıkla görülmeyen, yuvada yatan dişi kuşun çevresini görebildiği yerlerde olduğunu gözlemliyorum. Her kuşun yuva yapımı ve tercih ettiği yerler farklıdır. Kimi arı kuşu gibi kolaylıkla ulaşılamayan ancak toprağı kazıp dehliz gibi açtıkları yuvalar içinde olduklarını, dokumacı kuşu gibi ağaç dalında örerek yaptıkları girişi alt kısımda olan yuvalar tercih ettikleri, kimi ise böğürtlen, gül gibi dikenli ve kolay girilemeyen yerlere yaptıkları görülmekte. Bizim yaptığımız yuvalar ise kedilerin, kargaların, saksağanların kolay hedefi olabilecek yerlerde göz önünde olduğunu görmekteyiz.

Saksağan, karga, kedi, sansar, yılan, gelincik, vs. kuş yuvalarının peşindedir. Yumurta olarak, yavru olarak hatta yetişkin olarak yakaladıklarını yemektedirler. Komşumun yanındaki yerde her yıl ayrı bir kuş ailesi kovuğuna yuva yapmakta o yer için kavga etmekteydiler. Ancak burayı bir yılan farketmiş her yıl gelip buradaki yavru ve yakalarsa anneyi yemekte idi. Her yıl bu olay tekrarlanınca komşum av tüfeği aldı. Normalde yılan öldürmese de yuvadan çıkan yılan içerisinde belli olan yavruları görünce 2019 yılında anne ve babanın çıkardığı seslerden farkederek yılanı çıkarken vurdu. Bu yıl bakalım başka bir yılan aynı yere gelecek mi.

Bizim yapmış olduğumuz yuvalara eğer çevrenizde var ise gelebilecek muhtemel kuş baştankara ailesinden bir kuş olabilir. Tabi bir metre yükseğe değil etrafı tam görünmeyecek bir yere asarsanız. Bizim çevrede yaz döneminde hiç su bulunmadığı için küçük bir su birikintisi yaptım. Şu anda yazın dahi kuşlar var. Birkaç komşu da sürekli su dolu kapları bahçelerinde bulunduruyor. Yiyeceği bir şekilde bulmalarına rağmen suyun olmadığı yerde kuşların olması çok zor.

https://onedio.com/haber/kuslarin-en...yuvalar-556605

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön