Bu işi benim burada anlattığmla anlamanızı beklemiyordum zaten. Neyse sağlık olsun anlayanlar çıkar. Şunları söylemeden bitirmeyeceğim ,
-Madem araştırdınız biliyorsunuzdur mavi ladin boyu habitatında 46 metreye kadar ulaşır ancak diğer ortamlarda ve Türkiye'nin heryerinde 25-30 metreye kadar ulaşabilir. Hemen nerden biliyorsunuz, kim dikti, gösterin bir tane gibi kendi açıklarınızı kapatmaya yönelik sorular soracağınızı tahmin ettiğim için söyliyim.
Karadenizde 40-50 metre boylarında batı ladinleri mevcuttur ve bunlar doğal olarak yetişmiştir alın size örnek o batı ladinleri yerine mavi ladin olsa idi onlar belki 40-50 metre büyümezdi ancak 25-30 metreye ulaşırdı. Mavi ladinlerin bu kadar boylularının ülkemizde olmayışının sebebi yaşlı ağaçların yokluğundandır.
Siz bir mavi ladinin 15 senede 15 metre olmasını bekleyemezsiniz, sizin yavaştan kastınız senede bir metre büyümemesiyse evet yavaş büyüyor. Amerika'daki Avrupa'daki ormanlar kaç yıllık sizin haberiniz var mı siz hemen diktimde büyüsün diyorsunuz o kadar kolay değil bu işler doğayla uğraşıyorsunuz.
-Ayrıca orman bakanlıklarımız konusunda çok boş konuşmuşsunuz, orman bakanlığı neyin üretimini yapıyor söyliyim ben size; göknar( yıllardır amatörce yöntemlerle, nerden biliyorsunuz diyeceksiniz tüm orman fidanlıklarında böyle,ama Türkiye'de bir tek Eskişehir fidanlığı var daha modern üretim yapan o da ne kadar modern denilirse), ladin( ki mavi ladin üretimi çok az ürettikleri şeyin türünü bile bilmiyorlar Picea pungens glauca kaibab mı,apache mi, san juan... mavi ladin işte diyor.), karaçam,sarıçam vs.
-Türkiye orman bakanlıklarından veya labratuarlarında herneyse bir tane ingilizceden çeviri yapılmamış, araştırılarak denerek yazılmış mavi ladin hakkında yazı,kitap varmı, YOKK.
-Orman bakanlığı sadece karaçam,sarıçam gibi Türkiye'de doğal olarak yetişen fidanlar vs. var.
http://www.ortohum.gov.tr/bbm02.htm bilmiyorsanız bakın ıslah,döl vs. çalışmalarına.
-Bence siz kendi yazdığınızıda bilmiyorsunuz "Doğru bir uygulama ; sebebi tepe sürgünlerinin kuruyup bitkinin ölmemesi." yazmışsınız birde ben yapmadım diyorsunuz. Sizin yapmadığınızı bende biliyorum o düşünceye katıldınız bende 2 yaşından sonra gölgeliğe ihtiyacı olmadığını söyledim bu kadar basit.
-Amerika'da eğer iyi araştırırsanız satılan kaliteli tohumların en az %50 mavilikte olduğunu görürsünüz. Ki bu mavilik aşıyla yapılan maviliğe eşdeğerdir.
-Madem aşıdan bahsettiniz hayatınızda hiç aşıdan mavi ladin yetiştirdiniz mi merak ediyorum, benim şu anda repikajda aşılı mavi ladinlerim ve tohumdan mavi ladinlerim var ve aşılarını da, bakımını da ben yapıyorum.
Aşı olan mavi ladinlere destek sopası dikmezseniz büyümez, yamuk gider biçimsiz olur. Oysa tohumdan olanlar dik olarak büyür destek sopası istemez. He birde aşı olanların ilerde aşı yerinde mikrop kapıp kuruma ve eğer aşı yeri iyi oturtulmadıysa büyüyünce kırılma olasılığı vardır. Tırnaklarınıza toprak girmeli demişsiniz o aşıları tutturuncaya kadar yeterince girdi merak etmeyin.
-Sakarya'dada gördüm Kayseri'dede gördüm bilmem Kayseri'nin iklimini biliyormusunuz(!). Kayseri'deki ağacın fotoğrafını en yakın zamanda yükleyeceğim, fotoğrafını çekmiştim.