Konu: bahcedenn
View Single Post
Eski 03-01-2020, 18:55   #8
bahcedenn
Ağaç Dostu.

bahcedenn's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2011
Mirzachul (Mirza, Gulabi, Torpido) Kavunu

Name:  Kavun I.jpg
Views: 1545
Size:  74.4 KB
  • Bitki türü: Meyve
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum türü: Kavun Cucumis melo
  • Tohum çeşit adı: Mirzachul (Mirza, Gulabi, Torpido)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Özbekistan, Orta Asya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum (Aynı çeşidi forumdan Sayın Niüfers de göndermişti. Fakat eş zamanlı olarak Özbekistan'dan ticari paketli bir tohum da elime ulaşınca tohumların karışma/bozulma ihtimalini düşünerek ticari olanını yetiştirdim.)
  • Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2019 Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Çeşidin hikayesi: Orta Asya, lezzetli kavunlarıyla bilinir. Özbekistan'da ise 150'den fazla kavun çeşidi vardır ve ben de bunlardan birini yetiştirdim. Tam olarak emin olmamakla beraber Özbekistan'da Mirzaçul (sadece Mirza), Gulabi veya Torpido olarak ve Türkmenistan'da ise Tarlavuk veya Tırlavuk kavunu olarak isimlendirildiğini öğrendim. Muhtemelen daha başka isimleri de vardır. Farklı bilgilere sahipseniz bilgileri güncelleyebilirim.

Paylaştığım fotoğrafta da gördüğünüz bu zararı kavunlara başta farelerin yaptığını düşünsem de daha sonra yabani tavşanları iş üzerinde gördüm. Tadına bakabildiğim kavunların ise şekeri tam olarak oluşmamıştı. En azından tohumunu çoğaltabilmiş oldum. Bakabildiğim kadarı ile bizim Kırkağaç kavununun diriliğine benzer bir tadı vardı.
Name:  Kavun II.jpg
Views: 1521
Size:  76.3 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön