• Bitki türü: Meyve
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Karpuz,Citrillus lanatus
• Tohum çeşit adı: Kırmızı tohumlu Ireniwaki (Ireniwaki Red-seeded)
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İzmir
• Tohumun kökeni: Amerikan yerlileri,Ireniwaki ulusu
• Tohumun geldiği yer: 2018-2019
Tohum Paylaşım Etkinliği /birnefestoprak
• Etkinlikte tohumu ilk dağıtan : birnefestoprak
• Kullanılan gübreler: Sadece bakla-fiğ ve yulaftan oluşan yeşil gübreleme yapıldı
• Kullanılan ilaçlar: Hiç ilaç kullanmadım.
• Hasat yıl ve ayı: 2019 Temmuz
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Sayın birnefesin uyarısı üzerine çeşidin emanetçiliğini hakkıyla yapabilmek için bu yıl başka karpuz yetiştirmedim.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Kireçli-kumlu bir alanda 14 fide dikmiştim ama 9 fide yetiştirebildim.En fazla 13 kg ağırlığında koyu yeşil renkli silindirik meyveler veriyor.Kök başına 2-3 meyve aldım.Et rengi kırmızı sulu, gevrek ve lezzetli.
• Çeşidin Hikayesi: (Sayın birnefestoprak’tan alıntı) Benim tohumlarım, bir Amerikan yerlisi ve bilgesi olan John K. White'ın 1999 yılında Amerikan Ziraat Bakanlığı'na, ölümünden kısa süre önce bağışladığı tohumların devamıdır. Bu çeşidi ararken, Massachusetts'li bir yetiştirici olan James Troudt'a ulaştım. Elindeki tohum stoğunun tahminimce tamamına yakınını, çeşidin genetik çeşitliliğini daha iyi değerlendirebilmek adına, bana gönderdi.Kırmızı tohumlu karpuz çeşitlerine ilk kez, Amerika'nın keşfinden sonra Amerikan Yerlisi Ireniwaki Ulusu'nun yaşadığı topraklara (Yukarı Mississippi Havzası) gelen Fransız kaşiflerinin 17. yüzyıla ait notlarında rastlanıyor. Orta erkenci olup aynı zamanda Kuzey Amerika'nın Ortabatı (Midwest) Bölgesi'ne ait olan böyle atalık karpuz tohumlarına ulaşabilmek artık çok zor.
Bu çeşidin, Kuzey Amerika'da ulaşabileceğimiz, bu topraklara ait en eski birkaç karpuz tohumundan biri olduğunu düşünüyorum.