21 Aralık itibariyle kışa girdik. Hindistan cevizi için de zor zamanlar başlamış oldu. Kışa girerken ne durumda göstermek istedim. Paylaştığım fotoğraflar 26 Aralık tarihinde çekilmiştir.
Perşembe günü üç günlük yağışın sona erdiği gündü. Bu aralar hem yağmurdan hem de şiddetli rüzgardan muz bahçem zarar görüyor. Olumsuz şartlardan Hindistan cevizi de payını almış ve üzerine muz devrilmiş. Neyse ki sadece yapraklarında hafif zedelenme olmuş, göbek sağlam görünüyor. Resimde görülen koruma naylonunu ise yeniden düzeltmem gerekecek. Hem bir miktar ısıtır hem de rüzgara karşı korur diye etrafına naylon çekmiştim. İyi yapmışım, devrilen muz ağacı naylonun çıtalarına takıldığı için ceviz ezilmemiş.
Neredeyse üç gün sürekli yağmur yağdı. Fotoğrafı çektiğimde ise yağmur dineli birkaç saat olmuştu. Toprağın üzerinde hiç su yok. Ben bunu toprağın geçirimi iyi olarak yorumluyorum.
Hindistan cevizi ise sağlıklı görünüyor. Yapraklarında kahverengi ben büyüklüğünde lekeler var. Nedenini bilmiyorum, şimdilik tek can sıkan nokta o.
Alttaki resimde ise göbek kısmını yakından çekmeye çalıştım. Kış gelmesine rağmen yeni yaprak büyümeye devam ediyor. benim için beklenmedik bir durum. Havalar biraz soğuyunca büyümesini durdurur diye düşünmüştüm. Yazınki kadar hızlı büyümüyor ancak büyümeye devam ediyor.
Dediğim gibi hava bu sıralar genelde kapalı ve yağmurlu. Yine de geceleri 10°C'nin altına düşmüyor. Gündüzleri kapalı olsa da 15°C'nin üzerini görüyor. Güneşli günlerde 20°C'yi gördüğü bile oluyor. Tabi bu benim evin dışındaki veriler. Deniz kenarında olduğu için Hindistan cevizinin olduğu yere fazladan 1°C ekleyebiliriz. İlerleyen günlerde havalar biraz daha soğuyacak ancak Hindistan cevizini öldürecek derecelere düşeceğini sanmıyorum. Don olmaz demiyorum ama Hindistan cevizinin bulunduğu yer dona karşı oldukça korunaklı. Buradaki muzlarda soğuktan dolayı oluşan zararlar daha yüksekteki bahçelere göre oldukça düşük ve muzlar kışın bile yeşil kalıyor. Biz burada denize sıfır konumdaki bahçelere şakadan açık sera deriz. Hindistan cevizi hayatta kalırsa bunu kanıtlamış olacağız. Şunun şurasında iki ay sonra daha var. İnşallah, mart başında forumda Hindistan cevizimin sağlıklı resimlerini paylaşmak nasip olur.