View Single Post
Eski 24-12-2019, 02:27   #3
birnefestoprak
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Non-tough (NT) Half-runner

• Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Fasulye, Phaseolus vulgaris
  • Tohum Adı: Non-though (NT) Half-runner
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Reedsville, West Virginia
  • Tohumun kökeni: Kentucky/Apalaşlar
  • Tohumun geldiği yer: Sustainable Mountain Agriculture Center
  • Kullanılan gübreler: Kompost ve organik sertifikalı/doğal ürünler
  • Kullanılan ilaçlar: İlaç kullanmadım
  • Hasat yıl ve ayı: Ekim 2019
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Herhangi bir izolasyon yöntemi kullanmadım. Fasulye çiçekleri kapalı olduğundan, tozlayıcıların bu bitkiyi çeşitler arası çaprazlama ihtimali oldukça düşüktür. İzlediğim yöntem, farklı bitkilerden bol miktarda tohum alıp, (bugüne kadar görmedim ama varsa) çaprazlanmış çiçek yüzdesini en aza indirmek ve çeşit özelliğine göre tohumları seçip ayrıştırmak.
  • Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Adından anlaşılabileceği gibi (half-runner), kol atmakla birlikte kol uzunluğu yarı-sırık boyda oluyor. Yine de beyaz tohumlu, gevrek, kılçıksız ve yeşi kılıflı bu çeşidin bitkilerinin sırığa alınması gerekir. Doğrudan toprağa tohum dikiminden hasada 70-75 gün isteyen bu çok verimli çeşidin, lezzet bakımından zirve yaptığı an olması bakımından, kılıflar taze dane dolgunluğuna eriştiğinde hasat edilmesini tavsiye ederim.

Taze fasulye yemeği, konserve ve kışın kullanmak üzere kurutmak için değerlendirilebilir.
  • Çeşidin Hikayesi: Apalaşların efsanevi tohum emanetçilerinden Dr. Bill Best'in yıllar boyu kılçıksız fasulyeler bakımından tohum seçerek ıslah ettiği atalık bir çeşit.

Maalesef doğru düzgün fotoğrafını çekmemişim. Arşivimde bulursam eklerim. Tohum dağıtımı 10 kişiyle sınırlıdır.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön