View Single Post
Eski 01-10-2007, 11:38   #85
Lotus_1071
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-09-2007
Şehir: Kızılcahamam
Mesajlar: 29
Almost arkadaşım, boş olta demişsinya.......SEN İKİNCİSİN ama sende ümitvar.
üçüncüye rast gele.......
Sen benim yazımı ne tarafından okudun anlamadım. İngilizce kadar birazda türkçeye vakit ayırmanı tavsiye ederim

Neyzen tefik demiş ki ''Aşkın leylasını gördüysen söyle. Mecnundan duyupda rivayet etme''
Google de arayıpda buraya yazmaya benzemez tırnaklarının arasına toprak girecek biraz . En azından bardakda bir tohum çatlat 20 gün başını bekle gel ne dersen de .
Bu cevabın neresini düzelteyim arkadaşım. Bu ağaç Amerika Utah ve Kolarado menşe'ili ağaç. Dikeceğiniz yer Türkiyede kısıtlı. İinsanlar bu ağacı, şehirlerde yaşadıkları yerlerin yakınına dikmek için özene bezene alıyor. Üretimini yapmayı düşünen zaten buradan fikir almaz, o nerde yetiştireceğini ne yapacağını bilir. İnsanların verdiği para harcadıkları emek zaman karşılığı garanti değil diyorum. Günümüzde -25 dereceye dayanan mandalina üretildi. artık herkes onu dikiyor. artık her bitkiyi heryerde yaşatabiliyosun ama bitkinin bilinen standart verimi norma ulaşması önemli. İstersen sakaryayı bırak git pilaja dik.Nasrettin hocada aynı fikirde ''Ben yaptım oldu''. Ben neyi anlatmaya çalışıyorum burda. BU ağacın normal boyu 35-40 metre Türkiyede ben daha hiç görmedim 15 metre boyunda olanını göremedim. Sahibine soruyorum bu ağaç kaç yaşında cevabı ben beni bildim bileli var diyor. demiyoki 20 yıllık 30 yılık. Demekki daha yaşlı. Sen bana 20 metre boyunda olanı göster ne istiyosan verecem . bu ağaç büyümüyo yıllar geçiyo çok yavaş büyüyor. Benim taşıdığım ağaç bırak benim evin önünü asıl yerinde 35 yılını geçirdi 10 mtreyi bulmaz diyorum sen kalkmışın yok yerini değiştirmişin bilmem ne ESKİ YERİNDE 35 YAŞINDA VE BOY 10 METRE sen boşver ben ağacı nereye diktim. anlıyomusun ne demek istediğimi. yerinde ulaştığı boy 10 metre

Orman bakanlığının Türkiyede 3 Tane üretme istasyonu var. Fidan, tohum, teknik bilgi her konuda destek veriyolar. Türkiye orman işletmeleri yıllarca Amerikada teknisyenlere yerinde inceletmiş sipariş veriyosun fidanlık fazla miktardaysa sana 1 ayın içinde Amerika Utahtan, yeni mahsul tohumu temin ediyor. Bizim köylülerimizin ingilizcesi sizlergibi nerden iyi olsun sağolsun Bakanlık yardımcı oluyor.
Belki 1000 Kişi kendi imkanlarında küçük rakamlardada olsa üretip satıyor, üretimini yapıyor ama buna üretim diyemessin.
Türkiye cumhuriyeti, Bu konuda Orman bakanlığı kurmuş, bütçesi en iyi olanlardan Bakanlık gücünde bir kurum iki mühendisini görevlendirip araştıramıyo iki satır kitapçık yayınlayamıyor, gidip piyasadakiler den sorun diyo öylemi _? BAKANLIK YILLARDIR ÜRETİM YAPIYOR kardeşim. Ama ağacın özelliği melezleme yapmaması Bakanlık yıllardır Trilyonlar harcadı labaratuarlarında Türkiye iklimine uygun melezleme üretebilmek için sonuçta türkiye için ekonomik ve uyumlu bir cins üretemedi. Her Orman fakültesinin ladin hakkında araştırma ve bilgisi vardır. Kendi içinde bile ne kadar mantık dışı bi cümle.''adı orman fakültesi olacak ve Türkiyede bile herkesin iyi kötü bildiği ladinin en adı duyulanını araştırmayacak_? her sene tez öğrencileri, artık bilinmeyen bir ağacı bırak ot kalmadığından börtü böcek kovalayacak, hiç kimsenin ladin hakkında kolayca tez hazırlamak aklına gelmeyecek.. vaybe Ellerinde doğru dürüst bir bilgi olmayacak acep 4 sene ne iş yapar bu orman fakülteleri. Bakanlık caresiz, fakülteler bilgisiz ama necip milletimin araştırmacı evlatları onların yerine cevval ingilizceleriyle harıl harıl googleden tercüme yapıp Devletimin bakanlığının ve Türkiyedeki cümle Mühendislik camiasının Dekanları, Profları Doçentleri Araştırma görevlilerin yerine Ormanlarımızı ve Ladin familyasını kurtarıyor.

Bir başka ithamın gölge konusu ; Kardeşim sen beni hiç iyi okumamışın, konuya bodoslama dalmışın. Resmi yollayan arkadaş ben değilim. Bende soruyorum o yaştaki fidanın üstünde o güneşliğin işine diye. sen neler yazmışın

yanal gölge erken uzmayı sağlar günün belli saatlerinde güneş alacak şekilde gölgelemede hızlı uzama sağlanır (fidan gösterişli olsun diye ama gövde ve kök orantısı bozulmuş olur. fidanın defaat döneminde, dikim yapıldığı yer,alıştığı ortamla çork farklı olursa sorun yaratabilir)

arkadaşım bu ağaç bitmez demiyorum.
1 pahalı
2 emek harcıyosun karşılığını 30 yıl sonra da olsa görebil
3 Sen diyosunki sakaryada gördüm.İş sadece rakımla bitmez Rakım sadece Genel fikir verir. Sakaryada göremediğin ağacı Türkiyede zor görürsün. Sakarya her bitki için cennet. Orda olmayan ne var. Bu yaz hava sıcaklığı nasıldı orada _? ağaçlar sakaryada güneşe hasret yıl 365 gün bulut. Sen sadece sakaryalılar için konuşuyosan başka . Farzedelimki bir geldi ağacı gördü özendi. Sende parada almadın hediye ettin en büyüğünden. Kardeşim kucakladı tenekeyi binbir çile geldi eve eve Konya cihanbeyliye gitti evin önüne dikti. eeee iç anadolu yozgat urfa antalya mersin osmaniye say say bitmez .. büyürmü bu ağaç ... Al meşeyi kimse sormaz nereye dikeceksin diye ister erciyesin tepesine dik ister konya altı pilajına sormaz kimse .. Çünkü ; MEŞE ne toprak arar, ne su ister yeterki dik ..veya batı ladin sedir akasya ... ladin içinde söyleyebilirmisin

4 bir bitkinin tohumdan üretim imkanı olduğu halde neden aşı yapılır_? ilerde İstenmeyen soya çekimi önlemek için. Bu ağaç'ın soyu, elma armut gibi 3 sene sonra meyva verdiğinde ortaya çıkmıyo 15 ila 18 yıl sonra başka soya çekip çekmediği anlaşılıyo.(mendelin, bezelye deneyini hatırla)
Daha başka nasıl anlatayım_? 18 sene emek ver ama istemediğin ve bayağıda çirkin bir ağaç çıkma ihtimali hala olsun. Allaha kalmış. bu fidanı satarken söylediğinde kim kabul eder. bu ihtimal varmı_?hemde yüksek bir şekilde var. her şeyini kabul edsen bile artık bu kadarı nada pes. Etrafta boylu poslu mavilerini görürsün doğal olarak çünkü olmayanlar çoktan sobadadır. Bide çıkmassa kışın yol kenarlarındaki çamura bulanmış ağaçlarınki gibi iğrenç bir renk alıyor.

ayrıca ben kimsenin reklamını filan yapmıyorum emek varsada yapılır neden yapılmasın.Keşke her vatan evladı Ahmet İnci gibi dünya çapında bir bilim adamı(arıcılık) olabilse ayrıca samimiyetimde yok Ahmet bey Bu işin ticaretini yapmıyor. Yetiştirdiği fidanları kendi seçtiği bir bölgeye götürüp ağaçlandırma yapıyor.Almak istersen ''nereye dikeceksin diye sorar uygunsa parada almaz.uygun değilse sorun çıkarır vermez. Çiftlik dediysem fidan yetiştirme çiftliği demedim sende görmüşsün .

Neyse Sıktı artık
bahsedilen ağaç Amerika kökenli ağaç Ben bu ağaçtan bahsetmedim birdaha söylüyorum
Benim bahsettiğim ağaç Almanyada Münihe yakın hollanda sınırında. yakın renk te olan ama cinsini tam olarak bilmediğim resimdeki ladinede razıyım ... BU RENKTE LADİNİ OLAN ARKADAŞ VARMI _? sadece yerinde görmek için ve özelliklede yaşı önemli

Lotus_1071 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön