14-12-2019, 17:32
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
Ayşe Kadın (Tashjian'ın tohumundan)
- Bitki türü: Sebze
- Bitki ömrü: Tek yıllık
- Tohum Türü: Fasulye, Phaseolus vulgaris
- Tohum Adı: Ayşe Kadın (Tashjian'ın tohumundan)
- Tohum kaç yıldır sizdedir: 2. Yıl
- Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Reedsville, West Virginia
- Tohumun kökeni: Türkiye
- Tohumun geldiği yer: Mark Tashjian
- Kullanılan gübreler: Kompost ve organik sertifikalı/doğal ürünler
- Kullanılan ilaçlar: İlaç kullanmadım
- Hasat yıl ve ayı: Eylül 2019
- Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Herhangi bir izolasyon yöntemi kullanmadım. Fasulye çiçekleri kapalı olduğundan, tozlayıcıların bu bitkiyi çeşitler arası çaprazlama ihtimali oldukça düşüktür. İzlediğim yöntem, farklı bitkilerden bol miktarda tohum alıp, (bugüne kadar görmedim ama varsa) çaprazlanmış çiçek yüzdesini en aza indirmek ve çeşit özelliğine göre tohumları seçip ayrıştırmak.
- Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
- Bitki tipi ve gelişim durumu: Burda paylaştığım tohumun rengi kahverengidir ve tohumlar neredeyse şekilsizdir. Bitkiler sırık karakterde ve verimlidir. Fasulyeler ağızda dağılan ve çabuk bitmeyen bir lezzete, meyve şekline ve uzunluğuna sahiptir. Has Ayşe Kadın fasulyeyi bulduğumuzu söyleyemesem de fasulye kategorisinin en iyi temsilcilerinden biri olduğunu söyleyebilirim.
- Çeşidin Hikayesi: Ayşe Kadın, Anadolu mutfak literatüründe adı çokça geçen, yeşil fasulye yemeğinin yapımında ve uzun, gevrek ve kılçıksız fasulyeleri tanımlamada kullanılan genel bir kategori. Çıkış yerinin İstanbul'da bu fasulyeyi yetiştiren Ayşe isimli bahçeci olduğu düşünülse de, henüz bunu doğrulayan bir belgeye ulaşamadım.
Belli bir noktadan sonra Ayşe Kadın isimlemesinin kontrolden çıktığını, Anadolu'da her bölgenin kendine has Ayşe Kadın fasulyelerinin mutasyon, çaprazlanma ve/veya amatör ıslah yoluyla türediğini görüyoruz.
Bu tohum, ANATOHUM Projesi kapsamında yetiştirilmiştir. Tohum dağıtımı 10 kişiyle sınırlıdır.
Düzenleyen birnefestoprak : 24-12-2019 saat 02:28
|
|
|