Konu: ciminli
View Single Post
Eski 06-12-2019, 13:22   #2
ciminli
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-11-2018
Şehir: Erzincan
Mesajlar: 29
Kabak

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Kabak

Tohum çeşit adı: Kışlık kabak

Tohum kaç yıldır sizdedir: Köyümüzde 10 yıllardır ekilen atalık bir kabak türüdür. Bir akrabamdan bu yıl kabak olarak alıp tohumunu aldım.

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Üzümlü (Geyikli Mah.), Erzincan

Tohumun kökeni: Geyikli eski kabak tohumları

Tohumun geldiği yer: Akrabamdan

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Bu tür için sanırım ben olacağım.

Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi yok. Zaten ekildiği bahçede tek kabak türü olarak ekilmiş.

Kullanılan gübreler: Yanmış hayvan gübresi.

Kullanılan ilaçlar: Yok

Hasat yıl ve ayı: 2019 Ekim

Yetistirme zorluğu derecesi: Kolay

Hasat süresi: Mayıs ayında ekilen tohumlardan yaz sonuna doğru oluşan kabaklar hemen tüketilecekse veya dilimlenip kurutulacaksa daha yeşil iken koparılır. Kışlık olarak saklanacak ise kabuğunun iyice kalınlaşması ve kızarması beklenir.

Büyüme alışkanlığı: Yerde oldukça uzayıp giden dal ve büyük yaprak yapısına sahiptir. O yüzden genelde tarlaların kenar kısımlarına ekilerek dışarı doğru büyümesi sağlanır.

Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Koyu yeşil, iri, hafif dilimli meyveleri var.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Oldukça büyüyen verimli bir çeşittir.

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Taze olarak yemeği yapılacaksa çok büyümeden toplanır. Ancak kışlık olarak iyice olgunlaşan kabaklardan yapılan etli dolması oldukça lezzetlidir ve genelde bu şekilde tüketilir.

Yetiştirme özellikleri: Dal ve yaprakları çok büyüyen bir tür olduğu için genellikle sebze ekilen tarlalarda tarlanın kenar kısımlarına ekilir. Hastalıklara dayanıklı bir türdür. İyi gübreli ve güneşli bir alanda fazla bir bakım gerektirmeden rahatlıkla yetiştirilebilir.

Tohumu 20 kişi ile paylaşabilirim.

Eklenti 701534

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen ciminli : 13-01-2020 saat 11:45
ciminli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön