Selamlar tüm bitki dostları. Foruma yeni üye oldum. Eylül ayında bir fidancı e ticaret sitesinden aldığım Arabica fidem var. Aldığımdan beri biraz yaprak verdi ancak yaprakların bazılarının durumu çok da iyi değil. Uçlarda siyah kahverengi renkler var. Ancak kargoyla geldiğinde de bu durumdan biraz vardı.
Ankarada evde bakıyorum çiçeğe, güney cephede pencere önünde tülün arkasından sabahtan nerdeyse güneş batana kadar güneş alıyor. evin nem oranı ortalama %40 seviyelerinde kaloirifer yüzünden. Saksının hemen altında çakıl taşlarıylar nemlenmesine yardımcı olmaya ve arada bir yapraklarına su fışkırtmaya çalışıyorum. Sıcaklık 24-23 alıtına düşmüyor. Sulamayı toprak tam kurumadan yapıyorum haftada 1 veya bazen 2 kere. Saksının drenajı iyi. Bitkinin toprağı bir alman markasının yapı marketlerde satılan bonsai toprağından. (direk volkanik tüf mü alıp koysaydım acaba)
Yapraktaki bu kararmalar tül ile filtrelemeye rağmen güneş yanığı olabilir mi. Fosfor azlığı da geliyor aklıma.
Bitki toprağını sevmemiş olabilir mi, toprağın minerali veya kendi gübresi yaprakları yakmış olabilir mi. Ya da aklıma nemsizlik seçeneği geliyor. Bu durumda ne yapabilirim tecrübeli arkadaşlar ne önerirler toprağı mı değiştirsem solucan gübresi mi versem başka gübre mi versem acaba.
Düzeltme: Fotoğraflar yüklendi
|