View Single Post
Eski 19-11-2019, 22:51   #197
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tamer35 Mesajı Göster
İyi günler herkeze. Bende zeytin yağı buldukca sabun yapıyorum. 6 hafta bekliyorum ama kullan maya başlayınca sabun eriyor ve çok cabuk bitiyor. Erimemesi için içine ne eklemeliyim bilgisi olan varmı?
zeytinyağı yemek için çok iyi bir yağdır. Zeytinyağından sabun da olur, temizler mi temizler, ama sadece zeytinyağından çok iyi sabun olmaz. Her yağın özellikleri farklı.

İyi temizleyen, bol köpüklenen, sert olup kolayca yumuşamayan, elinizi yıkadığınızda cildi kurutmayıp nemli tutan aynı zamanda cildi besleyici sabun yapmak elbette mümkün ama tek çeşit bir yağ ile imkansız.

Farklı yağlar farklı özelliklerde olduğu için istediğiniz özellikleri bir araya getiren yağları belli oranlarda kullanarak yapılan sabunlarla istediğiniz özellikli sabun yapmak mümkün.

İyi sabun yapımında hindistan cevizi yağı olmazsa olmazlardan. Bunun yanında %5 oranında hint yağı muhakkak kullanılmalı. Zeytinyağ da muhakkak kullanılması gereken yağlardan. Oranı kullanılan diğer yağlara göre değişebilir.

Çok karmaşıklaştırmamak adına, Hindistan cevizi yağı, hint yağı, kakao yağı (veya palm yağı), kalanı da zeytinyağı olmak üzere çok kaliteli sabun yapılabilir.

Bulabilirseniz defne yağı sabun yapımına çok uygun, çok iyi özellikleri var. %40 oranında defne yağı kullanımıyla harika sabunlar yapılabilir.

Fazlasıyla önemli başka bir şey de, yağ-kostik oranlamasında yağ oranı muhakkat %5 fazla olmalı (superfat). Sabunu ne kadar iyi karıştırırsanız karıştırın, yağ ve kostik moleküllerini tam olara reaksiyona sokacak şekilde karıştıramazsınız. Sonunda sabunda tehlikeli kostik kalmaması için mutlaka yağ %5 fazla olmalı. Yağın fazla olması cilt için ayrıca iyidir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön