Konu: muz
View Single Post
Eski 14-11-2019, 17:59   #42
siflera12
Ağaç Dostu
 
siflera12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eomer07 Mesajı Göster
Her muz çekirdekten yetişemiyor. Kültüre alınmış türler çoğunlukla mutasyon sonucu çekirdeklerini kaybetmiş türlerdir. Bunlar yalnız dip sürgünlerinden yetiştirilebilir. Pazardan aldığınız muzlar musa acuminata cavendish grubudur ve çekirdeksizdir. Doğal tabi, karpuz çekirdeğine tahammül edemezken kim çekirdekli muz yesin ki? Yine de o çekirdekler önemli. Geçmişte dünya muz piyasası gros michel üzerine kuruluydu. 1950'li yıllarda bir mantar hastalığı bu türü yok etti. Muz da tohumdan yetiştirilmediğinden mantara dayanıklı hale gelemedi ve yerini cavendishe bıraktı. İlerde cavendish de yok olursa, işte o zaman o tohumları kullanarak yeni türler geliştirebileceğiz.



Tropikal iklim kuşağındaki ülkelerde çekirdekli türlerin de tarımı yapılabiliyor ancak muhtemelen onlar da dip sürgünlerini tercih ediyorlardır. Muz çimlenecek, 4-5 m boya ulaşacak, ondan sonra meyve verecek. Bunun yerine 1-1,5 m'lik bir fidan dikmek daha verimli olur. Ben de yeni bahçe dikimi yapılırken şunun tohumu olsa da böyle fidan taşımakla uğraşmasak diyorum ama olmuyor işte.
Muzun kültür olması farketmez tohum verebilir ve bundan üretebiliriz , ayrıca dünyada envai çeşit yabani muz türü bulunuyor ve bunların da hepsi tohumla ürüyor ama muz üretiminin tohumla yapılmamasının sebebi insanların , muzu kolay bir şekilde üretmek istemesi bu satıcılar için gayet normal birşey , yavrudan üretmek varken tohumla kimse uğraşmaz , birde yabani muzlara kimse dönüp bakmıyor bile çünkü kültür muzları büyük ve çok para kazandırıyor [emoji57]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön