View Single Post
Eski 14-11-2019, 08:36   #5
Şeftali çiçeği
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
Turşuluk Güneyköy salatalık

Bitki türü: Mevsimlik sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Turşuluk salatalık

Tohum kaç yıldır sizdedir: 5 yıldır

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Ebeveynlerini internette bir ticari tohum sitesinden almıştım.

İlk paylaşan: Bu türü ilk ben yetiştirdiğim için ben olacağım sanırım.

Tohumun kökeni :

Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon yapılmadı.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi, kompost.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: 2019 bahar sonu, yaz boyu, sonbahar (sulamayı kesmesem hala vermeye devam edecekti)

Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok hızlı ve kolay gelişiyor. Sırık veya çardağa sardırılırsa çok daha verimli oluyor. Bu sene meyve dökmeye nedense geç başladı, bir müddet boyuna erkek çiçek verdi, neyse ki sonra toparladı; önceki senelerde de son derece hızlı ve bol ürün vermişti. (Bu sene yerleri arı kovanlarının arkasındaydı, tozlaşmada bir sorun olmuş olabilir).

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: 2014 yılında bahçeme kornişon, çengelköy ve uzun tarla salatalık cinslerini izolasyon yapmadan beraber ekmiştim. Bu salatalığa ilk 2015 yılında dikkat ettim. Tarla salatalık-kornişon yavrusu olduğunu düşünüyorum. Tarla salatalık kadar olmasa da oldukça uzun bir cins ve kornişon gibi dikenli. Ne kadari irileşirse irileşsin, çekirdekleri irileşip sulanmıyor, kornişon salatalığınki gibi küçük kalıyor. Hem iri hem kütür kütür yenen bir cins. Turşusu da çok güzel oluyor (irisi ya da ufakken olanı farketmiyor). Bendeki adı "içi güzel salatalık". Her sene de aynı özelliklerle çıktığı için diğer cinslerle beraber bundan da ayrıca tohum alıyorum.

Yetiştirme özellikleri: Viyolde fide haline getirip rahatça sarılıp dolanabileceği bir ortama dikiyorum. Bu sene bahçenin etrafındaki tel çitlerin dibine ektim, sırıklamayla uğraşmadım. Çok güzel gelişti. Tabii her gün su istiyor, hatta çok sıcaklarda günde iki kere, sabah ve akşam olmak üzere.

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Kalıcı yerine Nisan başı gibi ektim.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulama yapmadım.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre, bol güneş, bol su.

İklim gereksinimleri: Bu sene havalar çok sıcak gittiği için herhalde sürekli meyve vermeye devam etti. Biz Ekim ortası gibi sulamayı kestik ama hala arasıra küçük küçük meyveleri bulmaya devam ediyoruz.

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Aynen kabak gibi meyvenin sapı kuruyunca. Yazın en iri ve göz dolduranlara renkli çaput bağlıyorum, sonbaharda da tohumluk olarak alıyorum.


Eşimin telefonunda bir resim daha bulduğum için önce koyduğum "içi güzel salatalık" resmini gene değiştiriyorum. Bu fotoğraftakiler orta boy, genelde daha uzun oluyorlar. Eşim biraz erken topluyor, bir-iki gün daha bırakılırlarsa -en üstte olanda biraz belli oluyor- daha da irileşip boylanıyorlar. (Gene de en soldaki diğer cins -çengelköy- ile aralarındaki boy farkı belli oluyor).

Arka planda taze bir kara kabak da varmış

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 28-11-2019 saat 22:38 Neden: Fotoğraf ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön