Konu: Zekoş
View Single Post
Eski 05-11-2019, 18:19   #3
Zekoş
Ağaç Dostu.

Zekoş's Avatar

Giriş Tarihi: 03-05-2009
Uzun Sürmeli Barbunya

Bitki türü:Sebze
Bitki ömrü:*tek yıllık
Tohum Türü:*fasulye
Tohum çeşit adı:*sürmeli barbunya
Tohum kaç yıldır sizdedir*:4 senedir.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer:Çorum
Tohumun kökeni*: Köyde herkeste bulunan bir cesit.Ben annemden almıstım.
Tohumu ilk paylaşan:Benzer türleri paylasılmıs olabilir.
Kullanılan gübreler*:yanmis hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar*: yok
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması:İzolasyon önlemi alınmadı.Yakıninda sadece beyaz ispir fasulye vardı.Diger fasulye ekimlerimi bu cesitten 1 ay sonra yaptım.
Hasat yıl ve ayı:Ekildikten yaklasik 90 gün sonra hasata geliyor.
Bitki tipi ve gelişim durumu:Sırık cinsi.Evvelki sene paylastigim hacıhamza fasulyesiyle şekil olarak benzerligi var ama bu onun kadar güclu gelismese de saglam sırıklara sardırılmalı.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri:Uzun ince döken 8-9 taneli meyveleri oliyor.Körpeyken yeşil sonradan uzerinde koyu cizgiler olusuyor.Tabi bu cizgiler pisince kayboluyor
Kılcıksız , verimli ve lezzetli olmasi nedeniyle her sene ektigim bir cesit.Cok yönlü degerlendiriliyor.Ozellikle güze ekilirse yemeklik olarak dolaba koymaya, körpeyken tursuya, ince uzun oldugu icin kıyılıp kurutmaya ve hasat sonu tam kurumayanlarin ici açılip dolaba konmaya cok uygun..
Yetiştirme özellikleri:Yetistirilmesi bizim iklimde oldukca kolay.Cünkü fasulye serin iklimi seviyor.Seyrek ekim yapilirsa ve sulamaya dikkat edilirse soguklar baslayana kadar ürün alabilirsiniz.

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:Nisan gibi direk topraga ekilmeye baslanabilir.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler yok..ama ekimden 1 saat once suda bekletmek çıkımı kolaylastırabilir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:Gübreli toprak ve günesli yerler olmasi gelisimi icin daha iyi..Sulama aksatilmamali ozellikle her hasattan sonra..Vahsi sulama oldugu icin ben her hafta duzenli suladım.
İklim gereksinimleri:Cok sıcak olursa verim az oluyor ya da hastaliga yakalanma riski fazla oluyor.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Kabugu kuruyan fasulyeler tohum olarak toplanir.

LG-H818 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön