Gorkok (Topan Acur)
Bitki türü: Yöresel adı Gorkok Acur(Topan Acur)
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Acur
Tohum kaç yıldır sizdedir: Üç
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İzmir-Urla
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Tohum paylaşımında yetiştiren üreticiden.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Her bir sürgünde birden çok dallanma ve çiçeklenme gösterir.
Meyvenin ayırt edici özellikleri: Urla da yerli üreticilerin ürettiği geleneksel bir tür. Gorkok acur taze iken tüketilen ve çerez gibi çıtır çıtır lezzette salatalıktan bile çok sevilen bir acur türü, ayrıca turşusu da enfes oluyor. Bu yıl başka bir lezzetine tanık olduk. Hasatı geciken irileşen acurları dolmalık kuruttuk ve taze dolmasını yaptık. G.Antep yöresinde acurun dolması yapılıyormuş. Ayrıca zeytinyağlı yemek tarifleride var.
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Bitkinin üretimi tohumları vasıtasıyla yapılmaktadır, fide olarak şaşırtma yapılır. İlkbaharda Mart ayında ya viollere **** direk yetişeceği yere ekilebilir
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol güneşli yerleri sever
Hasat Yılı ve ayı: 2019 Temmuz
|