View Single Post
Eski 04-11-2019, 18:21   #3
Şeftali çiçeği
Ağaç Dostu

Şeftali çiçeği's Avatar

Giriş Tarihi: 08-07-2019
Kara kabak

Bitki türü: Mevsimlik sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Yemeklik kabak

Tohum kaç yıldır sizdedir: Bahçeciliğe başladığımdan beri.

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Aynı köyden

İlk paylaşan : Ben olabilirim

Tohumun kökeni : Bunlar sanırım bu bölgeye mahsus türler. Adapazarı dahil ekim yapılan her yerde çeşitli varyeteleri var. Sakız kabağına göre çok daha yoğun lezzetli, atalık bir tür.

Dağıtılacak tohumun saflığı: Tohumunu aldığım kara kabağın yakınında aynı cinsten başka kabak yoktu.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi, kompost.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: Hasat, erken ekilirse erken başlıyor (2019 Mayısından itibaren denebilir. Tohumluk bıraktıklarımı da Eylül sonu gibi topladım.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki geliştikçe olduğu yerde kocaman bir kümbet oluşturuyor. Mesela sakız kabağı gibi uzun uzadıya yayılmıyor. Meyveleri de o yeşil kubbenin altında arayıp buluyorsunuz. İyi sulanırsa çok verimlidir.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Biz özellikle kendi yöremize özel pidelerimizde rendeleyip iç olarak kullanıyoruz. Tazesi her türlü yemek, zeytinyağlı, börek ve mücver tarzı garnitürlerde çok leziz olur. Ben kabuklarını bile soymam. Kışlık olanlar ise bence ağırlıklı olarak iç harcı için kullanılmalı.

Yetiştirme özellikleri: Biz Permakültür uyguladığımız için sadece 30-40 cm yüksekliğinde yatak hazırlıyoruz. Kabak için de, çapa veya kazma ile ocaklar açıp üzerini çiftlik gübresi, kompost ve yine gübreli saman ile doldurup viyolde büyüyen kabak fidesini ortaya ekiyorum (viyol olmadan direkt toprağa da ekilebilir tabii). Bu usülde çapaya ve ekstra gübrelemeye gerek yok. Sadece sık sulama yaptım.

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Viyollere ekimi Mart başında yaptım, kalıcı yerine Nisan sonu civarı ektim.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulama yapmadım.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre, bol güneş, bilinçli ve yeterli sulama.

İklim gereksinimleri: İlkbahar ve yaz ayları ekim için uygun. Havalar bu sene çok uzun süre iyi gittiği için ağustos sonunda bile kabak eken arkadaşlarım oldu. Ürün de gayet iyi şu an.

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ben tohumlukları meyvenin gelişimine göre seçiyorum. Bana teyzeler "sapı kuruduğu zaman" diye öğretmişletdi, onu uyguluyorum

Eklenen Resimler

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 06-01-2020 saat 16:42 Neden: İlave bilgi
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön