Basın ve sosyal medyadan izlediğimiz kadarıyla iki gündür ıspanak yiyip zehirlenen, komaya giren çok sayıda insan var.
Sosyal medyada iz takip edildiğinde bir grup, İstanbulda bir marketten alınan ıspanaklar, diğeri de Sakaryada çok yoğun ıspanak zehirlenmeleri var.
Yakını komaya girip kendisine "atropine" lafı edilenlerden anlıyoruz ki, hastaya hastanede atropine verilmiş.
Atropine, organofosfat zehirlenmelerinde hastaya ölümü engellemek için verilen bir antidot.
Organofosfat'lar ise tarımda çok yaygın kullanılan bir böcek ilacı sınıfı. Neuro-toxin olan organofosfatlar yeterli dozda alındığında akut zehirlenmeye
(alındıktan hemen sonra meydana gelen zehirlenme belirtileri) sebep olarak insan, hayvan, böcek, ne denk gelirse öldürür.
Alınan doz akut zehirenme ve öldürmeye yetmiyorsa, çok önemli kronik hastalıklara sebep olur. Ne ki, yenen ıspanakla ilişkilendirilmesi artık mümkün olmaz.
Bu defa çiftçi ya sağlam olsun diye dozu yükseltti, ya da bugün zehirleyip ertesi gün toplayıp sattı. Böylece akut zehirlenme görülerek bir ıspanak faciasıdır gidiyor.
Akut zehirlenme olmadan yavaş yavaş alınan organofosfatların (ve diğer aktif maddelerin) vücutta birikerek neden olduğu kronik hastalıkların durumunu ne siz sorun ne ben söyleyeyim.
Bunu çiftçinin cehaleti, hırsı, vurdumduymazlığı, "tohumuna para mı saydım" değerlendirmesine, kontrol ve denetim eksikliğine
vb. bağlamak çevre ve halk sağlığı bakımından durumu fazlasıyla hafife almak olur.