View Single Post
Eski 30-10-2019, 08:25   #38
gaseker
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-05-2019
Bu başlıkta net bir mesaj alamayınca gidip bir adet tırpan motoruna takılan sarsıcı hasat makinesi aldım (SilverStar şanzımanlı) bir de bir dostumdan zeytinliğimizin bulunduğu Seferihisar Beyler köylülerinin hayranlıkla anlattığı Zanon Yarasa taraklı makine emanet alıp ikisini karşılaştırma fırsatı buldum.

SilverStar Şanzımanlı Sarsıcı Tip:
Başarılı bir makine ama biz erken hasat yaptığımız için çok kullanışlı olmadı, kullanan arkadaş çoğu ağaçta ayrıca sırık kullanmak durumunda kaldı. Uygun kalınlıkta dal bulmak zor gibi, kullanan iki arkdaş da yetişmiş zeytinde iyi sonuç vereceğini belirttiler. Biz makineyi Hyundai HYX52S model benzinli motorla kullandık, bir günlük çalışma için 1 litrenin biraz altında benzin sarfiyatı oluyor ortalama. Bu makineyi bir de baharda dut silkeleme için denemek isterim doğrusu, ceviz hasadında da işe yarayabilir, ama zeytin için(sözkonusu bizim zeytinlik olunca) verdiğim paraya yazık oldu diyebilirim.

Zanon Yarasa
Çok başarılı bir makine olduğunu söyleyebilirim, tek dezavantajı biraz fazla dal ve yaprak indirmekte. Bizim yeni aldığımız bahçemizde ağaçlarımız bakımsız olduğu için obur dallar çok fazla, altta keçi dolaştığından etekler yüksek, ağaçlar da boyuna epey uzamış durumdaydı. Buna rağmen çok çok iyi sonuç aldığımızı belirtmek isterim. Bu makineyi 90AH Volt markalı akü ile kullandık, bir şarj ile iki gün(2x9 =18 saat) sorunsuz çalıştırdık, şarj tam bitene kadar çalıştırmadığımız için tam sarfiyat veremiyorum.

Zanon Yarasa, sarsıcı modelin yaklaşık iki katı fiyata sahip ama aradaki farka değeceğini düşünüyorum.

Hem erken hasat yaptığımız hem de bizim bakımsız zeytinlikte hasat zor, mahsul az olduğundan günlük hasat rakamları çok fikir vermez. Bir çırpıcı, iki toplayıcı 250 kg kadar hasat yaptık Zanon ile, Sarsıcı+sırık ile 150 kiloda kaldı. Ürünü bol, bakımlı ve şekilli ağaçlarda Zanon ile bunun on katına rahat çıkılabilir şahsi kanaatim.

gaseker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön