Bu tohumun menşei Trabzon olmakla birlikte yine bir on yıldır büyükçekmecedeki bahçemizde varlığını sürdürmekte. Sanırım her mevsimde ekimi yapılabilen bir bitki, genel alışkanlık olarak sonbaharda atılan tohumları, hızla topraktan çıkar, lahanagillerin soğuğa dayanıklı olması sayesinde kışın zarar görmez, baharda serpilir ve yaprakları toplanmaya başlanır. Sümüklüböcek ve tırtıllarla paylaşılanlardan arta kalanlar tüketilir. Bizim bahçe küçük olduğundan sümüklüböcekleri (ki sanırım kendileri de trabzonlu olacak, en az bizim kadar seviyorlar karalahanayı) elle toplayıp , tırtıllı yaprakları kopararak idare ediyoruz, ama bu işi ticari olarak hele de doğal yolla yapmak isteyene kolaylıklar dilerim. Yazın da yaprak açmaya devam eder ama karadeniz iklimi gibi çok sulak bir yerde değil ise yaprakları çok kartlaştığından pek toplanmaz sonbahar ve kışın yine ürün alınır ve baharda çiçek açıp tohuma kalkar. Ama böyle olmak zorunda değil tabi , bu sene yazın tohumlar olgunlaşınca (temmuz ayında) denemek için viyollere ektim tohumları, sulayınca hemen birkaç güne çıktı , eylül başında bahçeye dikip düzenli sulama şansım olsa (bol su sever) idi şu anda karalahana sarması yiyor olabilirdik
Fotoğrafta baharda çiçeğe kalkan halleri pek güzel oluyor