Önceki yıl biraz meraktan biraz da dut çeşitlerinin olması için şah dut fidanı araştırması içine girdim. Bir üretici ile görüştüm. Kendisi elinde olan çeşitlerin resimlerini whatsapp üzerinden gönderdi. Bir arkadaşımız izninde memleketine gideceğini öğrenince üreticinin telefonu ile temas kurarak kendisine yakın olduğunu söyledi. Yerine giderek fidanları gördü.Onun da beğenmesi üzerine Ben iki tane ekşi karadut, bir tane siyah şah dut ve bir tane de beyaz kral Pakistan dutu fidanını satın aldım. Malum benim dikeceğim yer 1280 metre civarında olması havanın da soğuyacak olması, fidanların geldiği yerin de Adana Yüreğir olması nedeni ile soğuk ancak güneş ışığı gören bir dükkanda şah dut fidanlarını koruma altına aldım. Ekşi karadut fidanlarından birini kendime ayırıp diğerini şimdiye kadar sağlıklı bir şekilde ekşi karadut fidanı büyütemeyen bir tanıdığıma verdim. Her ikimiz de fidanın aşı yerleri toprak altında 25-30 cm kalacak şekilde bu aylarda diktik. Can sularını verdik. Beyaz olan dut fidanı yaşamasına rağmen nedense siyah olan kapalı alanda her ikisi de meyve çiçeklerini açtıktan sonra kurudu. İçeri ortamda olduğu için o yıl beyazdan da meyve yetiştiremeden döküldüler. İlkbaharda beyaz olanı dışarıdan getirtmiş olduğum topraklı yere diktim. Damlama sulaması dışında ekstra elimin altında olduğu için su da vermeye devam ettim. Ekşi karadut da benim oranın toprak, taşının olduğu yerde getirmiş olduğum topraklı olan yerde tutunmaya çalıştı. Çok fazla sürgün veremedi. Ekstra su versem de yeterli gelmedi. O yılı bu şekilde geçirdik. Kışın soğuklar başladıktan sonra fidan yapraklarını dökünce beyaz şah dutun etrafına iri baloncuklu naylonu sardım. Aynı şeyi birkaç yıldır yediveren duta da uyguluyordum. Kışın soğuklarından bu şekilde koruyunca bir miktar meyve alabiliyordum. Fidan kışı geçirdi. Baharla birlikte hemen uyanmaması için baloncuklu naylonun çoğunu aldım. Don olursa birazı canlı kalması için alt kısmına naylonlu bıraktım. Soğuklardan dolayı fidan hemen uyanamadı. Baharla birlikte uyandı. Hemen meyve çiçeklerini açtı. Çok büyük olmasa da ilginç hemen meyve veriyor. Çiçeklerin çoğu döküldü. İki üç tane çok büyük olmasa da uzun meyvesinden yedim. Resim çekip çekmediğimi hatırlamıyorum. İkinci kışına fidan aşağıdaki şekilde girecek. Sulama devam ettiği sürece büyüme devam ediyor. Sulamasını azaltınca yapraklarını hemen hemen döktü. Soğuklar başlayınca yeniden baloncuklu naylon saracağım. Büyümesini sağlayabilirsem ne olduğunu görebileceğiz.