View Single Post
Eski 30-09-2007, 14:07   #9
Nail
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-09-2007
Güzel sözleriniz için hepinize çok teşekkür ederim.

İlginiz için teşekkür ederim bonsaisan. Topraklar sert görünse de drenajlarında hiç bir sorun bulunmuyor, saksıların alt kısımlarında iri çakıllar döşeli ve orta kısımlarında yine iri taneli çakıllardan olusan geçirgen bir toprak karışımı var. Çamlar fazla suyu sevmediği için üzerine yosun koymuyorum, toprağı ne kadar çabuk kurursa o kadar iyi, aksi halde mantar ve kök çürümeleri meydana gelebiliyor.

Değerli Tourkana, sizin sorunuza gelince; güçlü dalların uçlarındaki sürgünleri toplayarak hem ağacın gücünün iç dallara yönelmesini ve buralardaki zayıf sürgünlerin güçlenmesini sağlıyorum, hem de dalların uçlardan dışarı uzamasını engelleyip iç taraftaki dalların çoğalmasını ve çatallanmasını sağlıyorum. O kadar yavaş gelişen bir ağaç ki, her yıl sürgünleri 1-2 cm. uzuyor. Bu ağacın tohumları 1982 yılında dikilmiş. Aynı bölgeye bir çok tohum ekilmiş ve 5 yıl sonra diğer ağaçlardan çok çok daha yavaş gelişen ağaçlar buradan ayrılarak saksılara dikilmiş ve sadece sulanarak ve toprak değişimleri yapılarak yetiştirilmiş.

Değerli Ali bey, ağaçlarım tam olarak bonsai şeklini almadıkları ve henüz gelişme aşamasında oldukları için özellikle toprak saksılarda yetiştiriyorum. Toprak saksılar fazla suyu topraktan uzaklaştırdığı için kök çürümelerini önlemekte yardımcı unsur oluyor ve sulama hatalarımı telore edebiliyor diye düşünüyorum, doğru mu yapıyorum bilmiyorum ama tahmin üzerine böyle bu yolu seçmiştim. Zaten Ankara'da aradığımız gibi (genç ağaçlar için sırsız) bonsai saksısı bulmak tamamen imkansız. Yarışmaya da katılacağım tabii ki

Sevgiyle kalın...

Düzenleyen Nail : 30-09-2007 saat 14:08 Neden: yazım hatası
Nail Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön