Pedro çesidi analizi
Resimlerde cevizlerin içerisindeki kabın darası alınmadığından 115.06g tartmışım.
115.06 -14.70 =100.37g (10 ad kuru cevizin ağırlığı)
10.37 g tane ağırlığı eder.
46.02/100.37 = % 45.85
1kg kabuklu ürün 458g iç verir.
Pedro ırkında bu oran 1 kg için 470g dır.
Resimlerde isaret içerisine alınan bir ad üründe güneş yanığı gibi bir durum sebebiyle kuruma tespit edilmistir.
Bu da cevizin iç ağırlığına direk etki etmiştir.
Söz konusu ceviz hasarsız olmuş olsaydı ve 1 g ağırlığı artsaydı zaten randıman % 47 olacaktı.
Ürün % 2.5g gibi hata payıyla üretilmiştir.☹️☹️.
Zaten her kilo için en az % 5 hata payı hesaplanıp paketleme yapmaktayım.Malum kapalı bir ürün satıyoruz bu sebeble kilo da 3 5tane fazla atarak bu ihtimali ortadan kaldırıyoruz.
Bu arada incelememi yaptığım cevizleri seçilmiş olarak değil, rastgele elime ne gelirse alarak gerçekleştirdim.
Bu şekilde daha sağlıklı olacağını düşündüm.
Kabuk kalınlığı 1 mm den 0.8 mm ye kadar olduğunuda tespit etmiş bulunmaktayım.
Özellikle 0.8 mm olan cevizin alt kısmı soyma makinasın da da en çok hasara maruz kalan yeri.
Kolay kırılma,bütün çıkma ve lezzeti gayet güzel,verimi her cinsten açık ara fazla bir çesit.
Bu fazla verim çapta küçülmeye ,ince kabuk makinada zaiyata ve güneş yanığına hassas bir çeşit(35 derece üzeri) olarak karşımıza çıkıyor.
Güneş yanığı kaolin kili ile çözülebiliyor.Aşırı meyve tutumunu da biraz ağır budama yaparak çözmek gerekiyor.
Diğer ırklardan farklı olarak sert budama isteğinin bu sebeble tavsiye edilmesinin nedenide bence bu kadar fazla meyve tutması.
Daha önce bahçe kurup değişik çesitleri eken ve gözlemleyen birisi bana sürekli Pedro diyordu.
Pedro daki verimin diğer ağaçlarda olmadığını söylüyordu.
Bir kaç yıl önce bir fidan satıcısı Chadler çeşidini kesip Pedro aşılamak isteyenler olduğunu söylemişti.
Bende bunun tozlama sorunundan olduğunu düşünmüştüm.
Bu yıl kendi bahçeme 1km uzaklıktaki chadler bahçesini gördüm.
Hasat sonu sahibi verim az diye yakınıyordu.
Demem o ki Pedro da bu verim kaybını hiç görmedim.
Bu sene aşılanacak 15 civarı ağacım var.
Hiç düşünmeden Pedro aşılayacağım.
Çünki o bir PRENSES.
CEVİZLERİN PRENSESİ...������
Son olarak
Ekim 4 de hasadımızı yaptık. Kadıoğlu Vibepro traktör arkası silkele makinası almıştım.Silkeleme makinası gayet güzel.
Tasarımı güzel,şasesi güçlü.
1.5m ve üzeri 15 cm çapındaki dallarda ve tepeye uzanan dallarda son derece başarılı.
Bu alet hasadımızı çok hızlandırdı.Tavsiye ediyorum
Düzenleyen vosvos17 : 22-10-2019 saat 18:36
|