Pedro çesidi hakkında analizlere başlamadan önce bu çeşit hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.
ARTILARI
1- Kesinlikle tozlayıcı istemeyen bir çeşit (Mevveler hasat iriliğine gelene kadar bile erkek çiçek üretebiliyor)
2- Yan dal verimi yüksek bir çeşit.
3 -İnce kabuklu (Kabuk kalınlığı 1.1 ve 1.2mm)
4 - Meyve tutumu korkunç güzel.
5 -İç randımanı % 47 (1kg kabuklu cevizden 470 g iç çıkıyor)
6 -İçi bütün çıkıyor ,kabuk yapışması zayıf ,İç rengi sarı.
EKSİLERİ
1- 35 derecenin üzerinde güneş yanıklarına karşı hassas.
2- Çok fazla meyve tutumu dolayısıyla meyvelerin kalibreleri düşük olabiliyor.(Ancak yinede standart 1. sınıf meyve çapı olan 28 mm nin çok üzeri 33 34 mm gibi.
28 mm nin 1 sınıf olma kriteri bakanlığın ithal cevizler ile ilgili yazısından alıntıdır.)
3-Dikine değilde yere parelel giden bir yandan yapısı var.Fazla meyve tutumu ile oluşan bu ağırlık lider dalları bile neredeyde 45 derece açıya kadar yatırabiliyor ve ağaçlarda şekil bozukluklarına sebebiyet verebiliyor.
4- Soyma makinesinde ince kabuğu nedeniyle kırılmalar oluyor.
SONUÇ
Muhteşem meyve tutumu,tozlayıcı istememesi ,hastalıklara karşı direnci gayet iyi bir çeşit.
Güneş yanığı kaolin kiliyle % 95 gibi başarıyla engellenebiliyor.
Hasat Eylül sonu Ekim başı en uygun zaman.
Fakat kabuklarının ince olması soyma makineleri için sorun teşkil edebilir.(Devir ayarlı makinelerde de sorun olabileceğini tahmin ediyorum )
Yinede 7. Yaşında 50 kg ürün verebilen bir çeşitte bu olumsuzluklara rağmen kesinlikle düşünülmesi gereken bir çeşit.
Bu bahçede her yıl yoprak analizi yapıldığı ve gübreleme programının kontrollü bir şekilde uygulandığını belirtmek isterim.
Gübreleme programından daha fazla gübrede atıyorum.
Ağaçlardaki meyve tutumu inanın insanı korkutuyor.
Cevizler küçük ve içini dolduramayacak diye korkarak fazlasıyla gübre atsakta malesef ağaç alabildiği kadar gübreyi alıyor.
Çok gübre atmakla iri meyvede olmuyor
|